Estudi dels impactes costaners de la tempesta Gloria sobre el nord-oest de la Mediterrània

Un equip d’investigadors de l’IMEDEA (CSIC-UIB), del Departament de Física de la UIB i de la Universitat de Melbourne estudien els impactes costaners de la tempesta Gloria mitjançat l’ús d’un model numèric d’alta resolució

El Gloria va assotar la Mediterrània occidental entre les dies 20 i 23 de gener de 2020, i va causar danys severs a instal·lacions costaneres. De fet, va batre diversos registres històrics, com ara el d'altura d'ona significant o el de precipitació acumulada en 24 hores.

L'acumulació de l'aigua marina per l'acció del vent, la baixa pressió atmosfèrica i l'efecte de les ones varen assolir valors de fins a un metre a la costa peninsular i anaren acompanyats, prop de la costa de Dénia, d’ones de fins a vuit metres d'altura significant.

D'altra banda, al llarg de les costes de les illes Balears, l'acumulació d'aigua fou insignificant i els impactes varen ser generats per ones de gran altura que arribaren a una altura d'ona màxima de més de 14 metres davant la costa de Maó.

La comparació d'aquesta tempesta amb els registres històrics revela que la tempesta Gloria ha estat un dels esdeveniments més intensos que han tingut lloc a la regió durant les últimes dècades i que la direcció de les ones va ser particularment inusual.

La simulació realitzada en el marc de l’estudi fet pels investigador de l’IMEDEA (CSIC-UIB), el Departament de Física de la UIB i la Universitat de Melbourne ha permès de quantificar el paper dels diferents forçaments en l'acumulació d'aigua marina a la costa peninsular.

A més, l'alta resolució de la malla computacional usada, que baixa fins a 30 metres sobre el Delta de l'Ebre, permet de determinar quina part de la inundació del delta té el seu origen en la mar i diferenciar-la de la inundació d'aigua dolça. També s'ha analitzat la quantitat d'aigua que va arribar a la part superior de penya-segats de fins a 15 metres d'altura a la costa est de l'illa de Mallorca per l'acció de les ones generades per aquesta tempesta.

L'estudi està en fase de discussió oberta a la revista Natural Hazards & Earth Systems Science, i s’hi poden afegir comentaris per ajudar a millorar-lo.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Referència bibliogràfica

Amores, A.; Marcos, M.; Carrió, D. S., i Gómez-Pujol, L. Coastal Impacts of Storm Gloria (January 2020) over the Northwestern Mediterranean, Natural Hazards & Earth Systems Science Discuss. https://doi.org/10.5194/nhess-2020-75, en revisió, 2020.

Data de publicació: 30/03/2020