Especialistes en catàlisi asimètrica i empreses quimicofarmacèutiques es reuneixen a Palma convocats per la UIB

Dies: 7 i 8 d'octubre de 2010
Lloc: Hotel Riu Palace Bonanza Playa,
passeig d'Illetes, s/n, Illetes, Palma

Els dies 7 i 8 d'octubre de 2010 se celebren a Palma les Terceres Jornades de la Xarxa Espanyola de Catàlisi Asimètrica (Red CASI), un fòrum permanent que reuneix els principals especialistes en catàlisi asimètrica de l'Estat i una representació notable del sector farmacèutic. La Universitat de les Illes Balears va ser la impulsora, l'any 2006, d'aquesta iniciativa i organitza d'aquestes jornades, que coordina el doctor José Manuel Saá, catedràtic de Química Orgànica de la UIB.

Les Terceres Jornades de la Red CASI comptaran amb la participació dels membres d'aquesta xarxa procedents de les universitats i d'empreses quimicofarmacèutiques. Entre els conferenciants convidats hi ha els professors Elias Vlieg (Universitat de Nimega, Països Baixos), Varinder Aggarwal (Universitat de Bristol, Regne Unit), Cristóbal Viedma (Universitat Complutense de Madrid) i Josep Maria Ribó (Universitat de Barcelona). Les jornades compten amb la col·laboració del Ministeri de Ciència i Innovació, a més de la UIB.

Què és la catàlisi asimètrica?
Una gran part de les substàncies presents en els éssers vius poden tenir dues formes possibles, però només existeixen en una de les dues. Aquestes dues formes són com un objecte i la seva imatge especular, com la mà dreta respecte de la mà esquerra i, per això, els diem objectes o substàncies quirals (en grec, quiros significa 'mà'). Ambdues formes s'anomenen enantiòmers. Per exemple, un guant és bon símil d'un objecte quiral, de fet és l'enantiòmer respecte del seu germà de parell, com també ho és una sabata.

El que cal destacar és que cada enantiòmer d'una mateixa substància té propietats biològiques distintes. Podríem posar-ne molts exemples, com ara una feromona, la brevicomina, que només té efecte, és a dir, atreu la mosca del pi, en la forma esquerrana, i no té efecte en la forma dretana; o els aminoàcids presents en els éssers vius, components de les proteïnes, tots són de la sèrie esquerrana. Cap ésser viu no conté aminoàcids dextrogirs.

Aquest fet augmenta d'importància quan es considera que l'efecte beneficiós d'un determinat enantiòmer d'una substància es pot correspondre amb un efecte nul o, fins i tot, tòxic de l'altre enantiòmer. De fet, l'oficina de drogues i aliments dels Estats Units (FDA), l'any 1992, decretà l'obligatorietat que els medicaments s'administrin en la forma enantiòmera activa per així evitar els efectes de l'altra forma enantiòmera. A la Comunitat Europea també disposam d'una llei semblant.

Per aquesta raó, qualsevol empresa farmacèutica voldrà disposar de productes en la síntesi dels quals ja estigui prevista la separació de les formes enantiòmeres. Ara bé, separar les dues formes enantiòmeres d'una substància és un procés molt complicat i molt car. I aquí és on entra en escena la «catàlisi asimètrica».

Les reaccions químiques, perquè es produeixin, necessiten energia. Aquesta energia, evidentment cara, es pot reduir si hom empra el que en química s'anomena un catalitzador, és a dir, un agent que facilita la reacció. Els millors catalitzadors són els composts que en petites dosis «catalitzen» la reacció i, a més, no són consumits en aquesta tasca. Un catalitzador asimètric és el que és capaç d'impulsar una reacció química que condueix a una de les dues formes enantiòmeres del producte. Es comprèn fàcilment que per a la indústria farmacèutica -com per a la química en general- és de vital importància disposar de catalitzadors asimètrics.

Els objectius de la xarxa CASI
El principal objectiu de la xarxa CASI, constituïda a la UIB, és mantenir un fòrum permanent de debat amb la fita de crear sinergies en l'àmbit de la recerca en catàlisi asimètrica a l'Estat espanyol i, en especial, crear un lligam permanent entre els diferents grups de recerca i l'empresa farmacèutica. Un objectiu particular és poder arribar a establir en el futur una col·laboració entre diferents grups de recerca per enllestir projectes d'àmbit tant nacional com europeu.

Data de l'esdeveniment: 07/10/2010

Data de publicació: Wed Oct 06 10:19:00 CEST 2010