El Grup d'Investigació en Primera Infància de la UIB col·labora en aquesta iniciativa amb la cooperativa Jovent i la Xarxa d'Iniciatives d'Atenció a la Infància i Famílies
El Grup d'Investigació en Primera Infància (GIPI) de la Universitat de les Illes Balears ha col·laborat en el documental Es Midoniu. Veure'ns per fer, un vídeo de 25 minuts de durada sobre aquest programa socioeducatiu i terapèutic dirigit a mares i pares d’infants de primera infància (de 0 a 4 anys). El vídeo ha estat possible gràcies al finançament de l'Obra Social “la Caixa“.
El programa Es Midoniu és una iniciativa innovadora de la cooperativa Jovent que té com a objectiu la prevenció en famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. Aquest programa és un servei de teràpia dirigit a mares i pares d’infants de la primera infància (de 0 a 4 anys), fruit de la col·laboració entre la cooperativa Jovent, la Xarxa d’Iniciatives d’Atenció a la Infància i Famílies (XIAIF) i el GIPI de la UIB, en el qual tres especialistes treballen amb un grup de famílies la millora de la relació entre pares i fills a través d’un espai d’interacció entre ells.
Les famílies acudeixen al centre i desenvolupen una seqüència d’activitats: el moment de l’entrada i joc lliure dels nens, el moment de díada entre la mare o el pare i el fill, el moment del berenar dels nens i el moment de la tertúlia cafè amb les mares i els pares. En cadascun d’aquests moments de la sessió es pretenen uns objectius diferents, s’observen aspectes concrets de les pautes parentals i de la relació pares/mares - fills i s’aprofita l’ocasió perquè l’equip de professionals faci determinades intervencions.
Les interaccions de l’espai familiar es van gravant en vídeo per, posteriorment, fer-ne un visionat amb els pares. És un instrument molt poderós, atès que, quan els pares es veuen a si mateixos interactuant amb els fills i filles, duen la teràpia a un àmbit que no és la simple discussió. El vídeo permet que els pares puguin veure’s fent petites actuacions positives. Aquestes microinteraccions observades serveixen per seguir fent nous canvis, per millorar la seva autoestima i la percepció de la seva autoeficàcia, i perquè els pares identifiquin àrees de millora. A més, l’ús del vídeo permet als educadors i terapeutes ajudar els pares a observar i ser curiosos respecte dels seus fills i filles d’unes maneres que no serien possibles sense el vídeo.
El GIPI de la UIB s'encarrega de fer el seguiment i l'avaluació del programa, que ha estat finançat per l'Obra Social ”la Caixa”. Aquest curs, el programa Es Midoniu rebrà finançament de la Secretaria General d'Immigració i Emigració del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social.
Vídeo
Data de publicació: Wed Oct 25 11:28:00 CEST 2017