Dia: divendres, 25 de novembre de 2011
Hora: 19 hores
Lloc: Centre de Cultura Sa Nostra,
c/ de la Concepció, 12, Palma
Tindrà lloc la xerrada taller «Anàlisi del 20-N: dels vots als escons», per fer una anàlisi dels resultats electorals del passat 20 de novembre i entendre com es fa la repartició dels escons amb el sistema electoral espanyol. L’activitat la conduiran el professor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB Fèlix Rodríguez, i Gabriel Frontera, professor d’ensenyament secundari. L’organitza la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX.
L'objectiu principal de l’activitat és entendre, amb l’ajuda de les matemàtiques elementals i un full de càlcul, els resultats de les eleccions generals. En aquest taller es tractarà d’aclarir qüestions que sovint es confonen, com per exemple l’abstenció, els diferents tipus de vot (nul, en blanc o a candidatura) i les circumscripcions.
Posteriorment, s’analitzarà de quina manera es tradueixen els vots obtinguts per cada partit polític en els escons que els corresponen, segons el sistema electoral actual. Es tractaran així dos mètodes de repartiment proporcional: els que utilitzen un sistema de resta major (com el mètode d’Hare) i els sistemes de divisors (com el mètode d’Hondt).
També s’analitzarà la proporcionalitat dels escons respecte dels vots, resultat d’aplicar el sistema electoral espanyol. Es plantejaran alternatives possibles al repartiment en circumscripcions i als mètodes emprats als repartiments d’escons (mètode de Saint-Laguë o Webster). Així mateix, es mostrarà com variaria el resultat de les eleccions, de forma hipotètica, en cas d’aplicar els altres mètode de repartició.
Aquesta és una activitat oberta i gratuïta i està dirigida a totes les persones interessades a entendre una mica millor com funciona el sistema electoral espanyol.
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 25/11/2011
Data de publicació: 24/11/2011