L'Escola Politècnica Superior de la UIB posa en marxa un programa d'activitats per incentivar l’enginy, la creativitat i la innovació en l’àmbit de l’enginyeria, les matemàtiques i l’edificació entre els alumnes de primària i secundària i per donar a conèixer les possibilitats laborals que ofereixen els seus estudis
Mentre la demanda de professionals titulats en enginyeries no atura de créixer, l'Estat espanyol ha perdut un de cada quatre estudiants d'enginyeries els darrers deu anys, segons dades del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. A les Illes Balears aquest dèficit d'enginyers s'agreuja pel fet que el percentatge d'alumnes que accedeix a la Universitat és més baix en relació amb la resta de l'Estat. En conseqüència, el nombre d'enginyers i matemàtics que es graduen cada any és insuficient per cobrir l'oferta de treball que existeix per a aquests professionals.
L'Escola Politècnica Superior de la Universitat de les Illes Balears ha unit forces amb el teixit empresarial per posar en marxa un programa de promoció dels estudis d'enginyeries, d'edificació i de matemàtiques amb l'objectiu d'intentar pal·liar aquesta situació. En el marc d'aquest programa, que compta amb la participació de 23 empreses i organismes del sector, s'organitzaran diverses activitats al llarg del curs acadèmic 2016-17 en les quals participaran alumnes de centres de primària i de secundària de les Illes Balears.
Programa d'activitats
Les cinc activitats de ciència, tecnologia i matemàtiques que s'ofereixen són:
- Concurs de Scratch i Scratch Day (https://scratch.mit.edu): L'Scratch és una eina de programació dissenyada pel MIT perquè sigui emprada per nins i joves de 8 a 18 anys, i que ja és utilitzada per milions de persones arreu del món. Hi ha dos tipus d'activitats: un concurs de projectes de Scratch per equips realitzats durant el curs escolar i una competició individual el dia de l'Scratch Day 2017. Tant el concurs de projectes com la competició individual tenen premis molt atractius patrocinats per les empreses col·laboradores. La fase final del concurs i les competicions individuals es duen a terme a l'EPS.
- Tallers Tryengineering (http://tryengineering.org): Tallers realitzats als centres per alumnes i professors de l’EPS pensats per despertar l’enginy i la creativitat. Exemples de tallers disponibles són: «Crea el teu propi braç robòtic», «Agafa el millor de cada planta», «Fes que el vent treballi per a tu», etc.
- Laboratori Demotec (http://eps.uib.es/de_practiques/): Visita a l’EPS i realització d’un dels experiments al seu laboratori tecnològic. Exemples d’experiments són: «Tots connectats i localitzats!», «Per què quan ens venen un joc en 3D ens enganen?», «Programació d’un robot mòbil», «Com es regeneren les plantes?», etc.
- First Lego League (http://www.firstlegoleague.org): Repte per equips en què es realitza un projecte científic i es dissenya i programa un robot. FLL utilitza desafiaments temàtics per interessar els joves en la investigació, la resolució de problemes i la ciència i la tecnologia. Es tracta d’un repte internacional amb fases locals, nacionals i internacionals.
- Estalmat (http://www.estalmat.org): Programa per detectar, orientar i estimular el talent matemàtic excepcional. Els alumnes seleccionats poden gaudir d'un programa d'activitats setmanal (els dissabtes matí) gratuït per a tots els participants.
Col·laboració amb el món empresarial
El programa s'ha presentat avui a la UIB en presència dels representants de les 23 empreses de les Illes Balears que donen suport a l'EPS en l'organització de les diferents activitats que integren aquest programa i dels professors de la UIB encarregats d'organitzar les activitats. Hi han intervingut el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet, i la directora de l'Escola Politècnica Superior, doctora Lorenza Carrasco.
Les empreses i institucions que col·laboren amb l'EPS són: Agroilla, Balantia, BMN - Sa Nostra, Brújula, Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics de Telecomunicacions, Col·legi Oficial de Pèrits i Enginyers Tècnics Industrials, ENDESA, Estel enginyeria, Fundació BIT, Habitissimo, Hundredrooms, IC Málaga, Institut Municipal d'Innovació de Palma, Logitravel, Quonext, Red Eléctrica de España, Robot, Education Robotix, Sampol, SM2 software and services, Trivago i Wireless DNA.
Documents relacionats
Data de publicació: 22/06/2016