Els universitaris de Zamora s'allunyen de la dieta mediterrània

La tesi doctoral de Rosario Pastor Martín investiga els hàbits saludables dels joves universitaris de Zamora

La Universitat és un àmbit ideal per afavorir la promoció de la salut i millorar el benestar de la comunitat en general i de la població universitària en particular, a través de l'educació, la recerca i l'intercanvi de coneixements. No obstant això, els estudis realitzats han posat de manifest que els estudiants universitaris estan involucrats en comportaments de risc per a la salut, com una dieta poc saludable, inactivitat física o abús de tabac, alcohol i altres substàncies, la qual cosa podria produir efectes negatius a llarg termini sobre la salut. En aquest sentit, la tesi doctoral de M. Rosario Pastor Martín, defensada a la Universitat de les Illes Balears, té com a objectiu analitzar la prevalença de factors d'estil de vida (hàbits alimentaris, activitat física, tabac i alcohol), sobrepès i obesitat en els joves universitaris de Zamora, així com l'associació entre els factors.

La tesi, que s'ha fet en el marc de l'activitat investigadora del Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB i el CIBERobn, l'han dirigida el doctor Josep Antoni Tur Marí i la doctora Maria del Mar Bibiloni Esteva, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB.

La major part dels universitaris de Zamora (70,4 per cent) presentava normopès. Un 5,2 per cent dels estudiants va presentar infrapès, fonamentalment dones. Un 24,4 per cent va presentar excés de pes (sobrepès + obesitat), encara que no es varen observar diferències en estratificar la mostra per sexe, titulació, lloc de residència o altres factors sociodemogràfics. A més, no es varen trobar diferències estadísticament significatives entre les mesures autoreferides i les antropomètriques.

La prevalença d'obesitat abdominal, tenint en compte la circumferència de la cintura (≥102 cm en homes i ≥88 cm en dones) va ser del 4,7 per cent. Aquesta prevalença va ser major en considerar-se la definició d'índex cintura-talla (ICT≥0.5), amb un 12,7 per cent.

El consum d'alguns grups d'aliments bàsics en la dieta, com fruites, verdures i hortalisses, fruita seca, cereals i tubercles, llegums i olis d'oliva i de gira-sol, era inferior a les recomanacions per a la població espanyola. Al mateix temps, es feia un consum molt elevat de carns i derivats càrnics en general, dolços, brioixeria i pastissos, i aliments el consum dels quals hauria de ser ocasional (snacks salats, begudes carbonatades, salses, etc.).

La població universitària de Zamora presentava una adherència mitjana-baixa a la dieta mediterrània. Només el 28 per cent dels estudiants va obtenir una bona adherència a la dieta mediterrània. A més, es va identificar la coexistència de dos patrons dietètics principals: el patró occidental i el patró mediterrani.

El perfil calòric era desequilibrat, amb una aportació superior a les recomanacions de proteïnes (20,1%) i greixos (37,5%), i molt inferior d'hidrats de carboni (41,5%). Quant al perfil lipídic, la ingesta de greix saturat i colesterol era superior a les recomanacions (13,4% i 202,2 mg/1000 kcal, respectivament). D'altra banda, la ingesta de fibra era inferior a la recomanada (17,9 g/dia).

Més de la meitat dels joves universitaris feia activitat física d'algun tipus de manera habitual. No obstant això, l'hàbit alcohòlic presentava percentatges elevats, principalment els caps de setmana. A més, el 21,6% de la població universitària de Zamora va declarar que era fumadora diària, i el 10,3%, fumadora ocasional.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Prevalencia y asociación entre factores de estilo de vida (dieta, actividad física, consumo de alcohol y tabaco) en estudiantes universitarios de Zamora
  • Autora: M. Rosario Pastor Martín
  • Programa de doctorat: Nutrició i Ciència dels Aliments
  • Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
  • Directors: Josep A. Tur Marí i Maria del Mar Bibiloni Esteva 

Data de publicació: 26/10/2016