Els turistes, disposats a pagar més per hotels respectuosos amb el medi ambient

Una recerca conjunta de la Universitat de les Illes Balears i la Universitat de Las Palmas de Gran Canària analitza l'actitud dels turistes envers l'economia circular i el comportament ambiental 

Les regions costaneres i especialment les destinacions insulars depenen de la costa per desenvolupar la seva economia i la indústria del turisme. No obstant això, el creixement i desenvolupament del turisme poden alterar l'estat del mitjà costaner i generar externalitats negatives, com la degradació de l'aigua de la mar, la deterioració de la fauna i la flora, emissions i contaminació de CO₂, erosió i destrucció d'ecosistemes o esgotament dels recursos naturals. De fet, les Illes Canàries i les Illes Balears lideren el rànquing de comunitats autònomes quant a l'indicador de generació de residus per càpita. D'aquí que, per la seva condició d'arxipèlags, siguin unes destinacions molt vulnerables i amb recursos molt limitats. Per tot això, hi és necessari passar a models de producció d'economia circular en el turisme. Per tant, la recerca sobre economia circular, camp de recerca relativament jove, és crucial per tenir una indústria turística més sostenible.

La doctora Marta Jacob, professora del Departament d'Economia Aplicada de la UIB, ha publicat recentment un article, juntament amb el doctorand del programa de Doctorat en Turisme, Economia i Gestió de la ULPGC, Carlos Rodríguez, i Carmen Florido, de l'Institut de Turisme i Desenvolupament Sostenible (TIDES), de la ULPGC, en el qual analitzen l'actitud envers l'economia circular i el comportament ambiental i les pràctiques circulars entre els turistes allotjats en un establiment hoteler a l'illa de Gran Canària.

Els principals resultats mostren que els turistes grans i les dones tenen una actitud i un comportament més circulars; que l'actitud dels turistes envers les pràctiques circulars varia segons el perfil socioeconòmic, i que les pràctiques circulars més comunes dutes a terme per turistes són l'ús de papereres de reciclatge i la reutilització de tovalloles.

A més, la majoria dels turistes estan disposats a pagar més per allotjar-se en hotels més respectuosos amb el medi ambient o en hotels ecològics, influint en això variables sociodemogràfiques, i que també la majoria creu que és important que l'hotel apliqui una política d'estalvi energètic.

Cal destacar que el 86,5% dels turistes fan les mateixes pràctiques d'economia circular durant les vacances a l'illa que al seu lloc de residència.

Els resultats d'aquest article podrien ser útils per dissenyar estratègies de màrqueting específiques per atreure aquells turistes amb una actitud i comportament més circulars o mediambientalment sostenibles, i poden tenir implicacions en termes d'estratègies de preus als hotels de la Gran Canària. D'altra banda, l'estudi també pot ser útil per dissenyar la transició d'un model lineal a un de circular en la indústria hotelera d'una destinació de sol i platja, com és Mallorca.

Aquest treball ha estat publicat per la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, i s'emmarca en el projecte R+D+i Towards Aquaponic Development in the UP islands and the Circular Economy. Interregional Forward Challenges. (ISLANDAP ADVANCED, MAC2/1. 1a/299), finançat amb fons FEDER en el programa INTERREG MAC 2014-2020.

Font: Universitat de Las Palmas de Gran Canària 

Data de publicació: 21/01/2021