Els reptes de l'atenció alimentària en els restaurants de Puerto Rico

La tesi doctoral de Felipe González González investiga el nivell de coneixement que té el sector de la restauració porto-riqueny sobre les condicions nutricionals i restriccions de salut de la seva clientela 

Les condicions de salut estudiades en la tesi doctoral de Felipe González González, defensada a la Universitat de les Illes Balears, estan directament relacionades amb la nutrició, amb els propietaris o administradors, els treballadors de servei i de cuina, i els menús dels establiments d'aliments i de begudes participants a Puerto Rico.

Els comensals i hostes que tenen unes condicions cròniques de salut relacionades amb l'alimentació o amb restriccions alimentàries necessiten ser atesos d'una manera correcta. La informació nutricional i de salut que apareix a les cartes dels menús que s’ofereixen als comensals i hostes és important. Per això, l'estudi de Felipe González González investiga dotze condicions nutricionals i quatre restriccions alimentàries. Aquest estudi mesura i proporciona el nivell de coneixements que tenen els propietaris o l'Administració, els treballadors de servei o de cuina i els qui dissenyen els menús en relació amb aquestes condicions i restriccions dels comensals i hostes.

Centrat en el sistema immunològic, González estudia la intolerància a la lactosa, la celiaquia, les hipersensibilitats i les al·lèrgies alimentàries. Centrat en el sistema endocrí, també estudia la diabetis com a condició general. Respecte del sistema circulatori, analitza la hipertensió i el colesterol elevat o la hipercolesterolèmia. Focalitzat en el sistema gastrointestinal, estudia les malalties de Crohn, la colitis ulcerosa i la malaltia inflamatòria intestinal. De les restriccions alimentàries, inclou i estudia el vegetarianisme, les restriccions per raons de religió, obesitat i nutrició per a atletes.

Totes aquestes condicions estan directament relacionades, comparades i estudiades en cinc categories d'operacions d'aliments i beguda: en la primera, chinchorros, fondes, quioscos, furgonetes de menjar i cafeteries; en la segona, restaurants de menjar ràpid limitat; en la tercera, restaurants de servei complet; en la quarta, hotels i altres llocs comercials turístics (establiments d'aliments i begudes en un hotel, serveis a domicili o servei d'àpats, i el departament d’àpats); i, en la cinquena, establiments d'aliments i begudes especialitzats en menjar saludable i línies aèries.

Els resultats d'aquesta tesi doctoral han donat l’evidència empírica per concloure que les petites i grans empreses de servei d'aliments i de begudes participants a Puerto Rico encara necessiten oferir un servei més especialitzat i individualitzat als comensals i hostes que tenen unes condicions cròniques de salut relacionades amb l'alimentació i la nutrició. Les al·lèrgies alimentàries continuen sent una prioritat. Altres condicions que ha estudiat aquesta tesi són, en la gran majoria dels casos, desconegudes fins i tot per la població porto-riquenya, i, en general, no compleixen adequadament amb una atenció alimentària individualitzada, especialment envers els qui necessiten alimentar-se correctament i adequadament.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: La atención alimenticia en los establecimientos restauradores de Puerto Rico
  • Autor: Felipe González González
  • Programa de doctorat: Nutrició i Ciències dels Aliments
  • Director: Josep Tur Marí 

Data de l'esdeveniment: 31/01/2020

Data de publicació: 31/01/2020