La tesi doctoral de Felipe González González investiga el nivell de coneixement que té el sector de la restauració porto-riqueny sobre les condicions nutricionals i restriccions de salut de la seva clientela
Les condicions de salut estudiades en la tesi doctoral de Felipe González González, defensada a la Universitat de les Illes Balears, estan directament relacionades amb la nutrició, amb els propietaris o administradors, els treballadors de servei i de cuina, i els menús dels establiments d'aliments i de begudes participants a Puerto Rico.
Els comensals i hostes que tenen unes condicions cròniques de salut relacionades amb l'alimentació o amb restriccions alimentàries necessiten ser atesos d'una manera correcta. La informació nutricional i de salut que apareix a les cartes dels menús que s’ofereixen als comensals i hostes és important. Per això, l'estudi de Felipe González González investiga dotze condicions nutricionals i quatre restriccions alimentàries. Aquest estudi mesura i proporciona el nivell de coneixements que tenen els propietaris o l'Administració, els treballadors de servei o de cuina i els qui dissenyen els menús en relació amb aquestes condicions i restriccions dels comensals i hostes.
Centrat en el sistema immunològic, González estudia la intolerància a la lactosa, la celiaquia, les hipersensibilitats i les al·lèrgies alimentàries. Centrat en el sistema endocrí, també estudia la diabetis com a condició general. Respecte del sistema circulatori, analitza la hipertensió i el colesterol elevat o la hipercolesterolèmia. Focalitzat en el sistema gastrointestinal, estudia les malalties de Crohn, la colitis ulcerosa i la malaltia inflamatòria intestinal. De les restriccions alimentàries, inclou i estudia el vegetarianisme, les restriccions per raons de religió, obesitat i nutrició per a atletes.
Totes aquestes condicions estan directament relacionades, comparades i estudiades en cinc categories d'operacions d'aliments i beguda: en la primera, chinchorros, fondes, quioscos, furgonetes de menjar i cafeteries; en la segona, restaurants de menjar ràpid limitat; en la tercera, restaurants de servei complet; en la quarta, hotels i altres llocs comercials turístics (establiments d'aliments i begudes en un hotel, serveis a domicili o servei d'àpats, i el departament d’àpats); i, en la cinquena, establiments d'aliments i begudes especialitzats en menjar saludable i línies aèries.
Els resultats d'aquesta tesi doctoral han donat l’evidència empírica per concloure que les petites i grans empreses de servei d'aliments i de begudes participants a Puerto Rico encara necessiten oferir un servei més especialitzat i individualitzat als comensals i hostes que tenen unes condicions cròniques de salut relacionades amb l'alimentació i la nutrició. Les al·lèrgies alimentàries continuen sent una prioritat. Altres condicions que ha estudiat aquesta tesi són, en la gran majoria dels casos, desconegudes fins i tot per la població porto-riquenya, i, en general, no compleixen adequadament amb una atenció alimentària individualitzada, especialment envers els qui necessiten alimentar-se correctament i adequadament.
Fitxa de la tesi doctoral
- Títol: La atención alimenticia en los establecimientos restauradores de Puerto Rico
- Autor: Felipe González González
- Programa de doctorat: Nutrició i Ciències dels Aliments
- Director: Josep Tur Marí
Data de l'esdeveniment: 31/01/2020
Data de publicació: Fri Jan 31 10:54:00 CET 2020