La recerca de l’IMEDEA (CSIC-UIB) i l’Institut de Ciències Marines d’Andalusia s’ha publicat a la revista Environmental Science and Technology
Una investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha analitzat l'efecte dels protectors solars sobre el medi un cop alliberats al mar. L'estudi, publicat a la revista Environmental Science and Technology, recull la potencialitat tòxica d'aquests productes per a la vida marina.
Europa ocupa el primer lloc com a destinació turística mundial, i les costes de la Mediterrània són les preferides pels visitants. Espanya va marcar el 2013 un rècord històric de viatgers estrangers, amb 60,6 milions de turistes (un 5,6% més que el 2012), segons dades del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. «Les cremes solars són una solució eficient per als danys que provoca la radiació ultraviolada sobre la pell. No obstant això, part d'aquests cosmètics són alliberats al mar durant el bany, reaccionen amb la radiació ultraviolada de la llum solar i generen un fort agent oxidant, el peròxid d'hidrogen, que resulta nociu per a les microalgues marines», explica l'investigador del CSIC Antonio Tovar, de l'Institut de Ciències Marines d’Andalusia.
L'estudi s'ha dut a terme a través d'experiments en laboratori i mesures en les aigües d'una platja mediterrània. «D'acord amb les anàlisis químiques realitzades, el consum mitjà de cremes solars per banyista i les dades turístiques locals, s'estima, de manera conservadora, que durant un dia d'estiu en una platja de Mallorca es poden abocar al mar 4 kg de nanopartícules de diòxid de titani procedents dels protectors», assenyala David Sánchez, investigador del CSIC a l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats. «Com apunta la nostra feina, l'alliberament de composts que es produeix podria tenir importants conseqüències ecològiques a les zones costaneres», afegeixen els científics.
En el treball es planteja la necessitat que es duguin a terme esforços coordinats entre la indústria cosmètica i els científics per obtenir un equilibri que garanteixi salut i ús sostenible del medi ambient.
Referència bibliogràfica:
David Sánchez-Quiles i Antonio Tovar-Sánchez. Sunscreens as source of hydrogen peroxide production in coastal waters. Environmental Science and Technology. DOI: 10.1021/es5020696
Font:
IMEDEA / CSIC Comunicación.
Data de publicació: 02/09/2014