Els nostres veïns submarins

La Facultat de Ciències organitza una exposició, la projecció d’un documental, un taller de poesia biològica i un concurs de fotografia sobre la diversitat de la fauna marina. L’exposició s’inaugura el 4 de març a la Fundació Sa Nostra

Conscients de la importància de la implicació de la societat i les noves generacions en la cura, l’estima i la protecció del medi marí, i continuant amb l’esperit divulgador de tot allò que concerneix la mar, els doctors María Capa Corrales i David Moranta Mesquida, del Departament de Biologia, juntament amb els doctors Laia Fontana i Bria i Joan J. Soto Àngel (artífexs de l'exposició i el llibre), han organitzat, amb el suport de Caixabank-Fundació Sa Nostra Caixa de Balears, el Servei d'Activitats Culturals i la Facultat de Ciències de la Universitat de les Illes Balears, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, Edicions 96 i l'Institut de Recerca Oceanogràfica de Xàbia, un programa d’activitats durant el mes de març dedicat als «nostres veïns submarins», que tindran lloc a la Fundació Sa Nostra, carrer de la Concepció, 12, Palma.

El programa d’actes comença el dissabte 4 de març de 2023 amb la inauguració de l’exposició i presentació del llibre Els nostres veïns submarins: Bestiari contemporani de la Mediterrània, a càrrec d’Alicia Borque Espinosa (doctora en Biodiversitat i especialista en mamífers marins), María Capa Corrales (doctora en Biologia i especialista en anèl·lids marins) i Laia Fontana i Bria (doctora en Biodiversitat i poeta científica). Tindrà lloc a la Fundació Sa Nostra a les 11.30 hores.

L'exposició romandrà oberta del dissabte 4 al dilluns 27 de març de 2023 a la Sala Petita en l’horari següent: de dilluns a divendres de 10.30 a 13.30 hores i de 17 a 20 hores, i els dissabtes de 10.30 a 13.30 hores.

Els nostres veïns submarins. Bestiari contemporani de la Mediterrània (versió exposició i versió llibre) és un projecte coral: un mosaic cultural i científic amb les instantànies dels fotògrafs submarins F. Javier Murcia Requena, Alfredo Bernabeu Adrián, F. Javier Gascón Moreno, Sergio Ramírez Aguado, Vicente Renovell Farré, Julio Sanjuán Arias i Joan J. Soto Àngel; amb els textos divulgatius d'Alicia Borque Espinosa, Romana Capaccioni Azzati, Laia Fontana i Bria i Joan J. Soto Àngel; amb versos de Laia Fontana i Bria i amb les tasques editorials d'Edicions 96.

Estructurada evolutivament per classes d’animals, l’exposició presenta una selecció de fotografies submarines de la fauna de les nostres aigües, acompanyades de textos explicatius que contextualitzen zoològicament cada grup. Un viatge guiat per la sinergia entre ciència i art cap als organismes dels nostres mars: des dels més espectaculars, conspicus i coneguts fins a les criatures més ocultes i curioses. Un espai on podem gaudir de les instantànies d’uns habitants que ens pertanyen i als quals pertanyem, que formen part dels nostres valors naturals i que mereixen a parts iguals el nostre respecte i la nostra admiració.

Documental

A més, el 14 de març de 2023, a les 19 hores, es projectarà a l’auditori del centre cultural Sa
Nostra el documental sobre la biòloga Lynn Margulis Symbiotic Earth. How Lynn Margulis
rocked the boat and started a scientific revolution, de John Feldman, produït per Bullfrog Films.
 
Symbiotic Earth explora la vida i les idees de Lynn Margulis, una científica brillant i radical, les
teories no convencionals de la qual varen desafiar la comunitat científica dominada pels
homes i que avui estan canviant fonamentalment la manera en què ens veiem a nosaltres

mateixos, l'evolució i el medi ambient.

Concurs de fotografia

Per acabar, el 25 de març de 2023, de 10.30 a 11.30 hores, tindrà lloc un taller de poesia
biològica a càrrec de Laia Fontana i Bria (doctora en Biodiversitat i poeta científica), que
utilitzarà el llibre i els recursos poètics de la proposta didàctica Els nostres veïns submarins.
Bestiari contemporani de la Mediterrània com a eina d’aprenentatge de sabers biològics.
Aquest mateix dia, a les 12 hores, es farà el lliurament dels premis del concurs de fotografia
Mar Veïna a càrrec de María Capa Corrales (doctora en Biologia i especialista en anèl·lids
marins) i Joan J. Soto Àngel (doctor en Biodiversitat i especialista en cnidaris polars) i un
col·loqui fotogràfic posterior. El termini per participar-hi és del 4 al 14 de març de 2023. Les
bases es poden consultar a l’enllaç següent: Bases.
Totes les activitats estan reconegudes per al passaport cultural (Servei d'Activitats Culturals de la UIB).

Data de l'esdeveniment: 04/03/2023

Data de publicació: 03/03/2023