Els llegums minimitzen el risc de mortalitat per càncer

L'estudi, amb participació del IUNICS, també revela que el consum de mongetes augmenta el risc de mortalitat per malaltia cardiovascular 

El consum de llegum exerceix un efecte protector sobre el risc de mortalitat per càncer, però augmenta el risc de mortalitat per malalties cardiovasculars, segons un estudi publicat recentment a la revista Clinical Nutrition en el qual ha participat el doctor Miquel Fiol Sala, investigador de l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) i del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), a més de director científic de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa). L'estudi s'ha fet en el marc del projecte de recerca PREDIMED.

L'estudi ha analitzat 7.212 participants amb alt risc de malaltia cardiovascular després de sis anys de seguiment. El treball revela que, en els individus amb un consum menor de llegums totals —13,95 grams de llenties, ciurons, mongetes i pèsols al dia—, el risc de mortalitat per càncer és gairebé el doble que en aquells que tenen un consum més gran —27,34 grams diaris.

Aquest efecte protector es pot explicar gràcies a l'alt contingut de polifenols, entre els quals predominen els àcids fenòlics i flavonoides, que, gràcies a les seves propietats antioxidants, redueixen els efectes dels radicals lliures a l'organisme. També són una font de fibra, vitamines E i B, seleni i lignans, tots, components dietètics de reconeguts beneficis contra el càncer.

Resultats contradictoris

Emperò, la investigació també ha comprovat que aquells individus que consumien una proporció menor de llegums —concretament de mongetes— tenien un menor risc de mortalitat per malalties cardiovasculars.

Els resultats contradictoris en relació amb la mortalitat per càncer i per malaltia cardiovascular, segons els investigadors, són importants, i els professionals de la salut han de conèixer els possibles beneficis i perills del consum de llegums i, especialment, de mongetes.

Referència bibliogràfica

Papandreou, C.; Becerra-Tomás, N.; Bulló, M.; Martínez-González, M. Á.; Corella, D.; Estruch, R.; Ros, E.; Arós, F.; Schroder, H.; Fitó, M.; Serra-Majem, L.; Lapetra, J.; Fiol, M.; Ruiz-Canela, M.; Sorli, J. V.; Salas-Salvadó, J. «Legume consumption and risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality in the PREDIMED study». Clinical Nutrition (2018). doi: 10.1016/j.clnu.2017.12.019.

Font: Agència SINC 

Data de publicació: 26/02/2018