En el marc d’una activitat que tindrà lloc a la UIB, una setantena d’alumnes de batxillerat entrevistaran dues dones dissidents de la dictadura
Dia: divendres, 15 de març de 2019
Hora: a les 12 hores
Lloc: aula 1 de l’edifici Ramon Llull del campus universitari
Una setantena d’alumnes de segon de batxillerat tindran l’oportunitat d’escoltar, de conversar i aprendre amb el testimoni de dues dones representants de la lluita antifranquista a Mallorca. Una és Magdalena Nebot, nascuda al 1933; és una figura molt rellevant de l'emigració política i econòmica a Algèria i França. L’altra és Lila Thomàs, nacuda al 1951; va ser militant del moviment contra la dictadura i ha tingut un paper destacat en la política de les Illes Balears.
Aquestes dues figures de la lluita antifranquista es trobaran amb els estudiants de batxillerat per transmetre’ls els seus testimonis sobre la manera com varen viure i les situacions en què es trobaren durant l’època franquista. L’objectiu de l’activitat és triple. D’una banda, que els alumnes prenguin consciència de la importància del testimoni oral com a font per reconstruir el passat. D’una altra, aprofundir en el coneixement de l’època franquista a Mallorca i en l’impacte que té en el present. I, finalment, promoure el diàleg intergeneracional i la reflexió sobre la lluita per la consecució dels drets democràtics al llarg de la història.
La iniciativa l’organitza el Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, sota la coordinació del professor David Ginard Feron, i és una de les activitats del Programa d’Orientació i Transició la Universitat (PORT-UIB).
Més informació sobre els testimonis
Magdalena Nebot Vaquer (Capdepera, 1933). Modista. Filla de militants socialistes molt destacats de la II República que patiren represàlies per les seves idees durant la Guerra Civil Espanyola i el franquisme. El seu pare, Serafí Nebot, va partir amb una barca cap a Menorca l’estiu de 1936. En acabar la guerra, fou empresonat, i passà, entre altres indrets, per la colònia penitenciària de Formentera. La seva mare, Maria Vaquer, és considerada una de les pioneres del feminisme a Mallorca. Fou reclosa a la presó de dones del carrer de Can Sales, a Palma, des 1936 a 1943. Magdalena Nebot emigrà clandestinament a Algèria el 1951 per reunir-se amb son pare, que se n’hi havia anat per raons polítiques. Entre 1958 i 1964 residí a França. Llavors, tornà a Mallorca, on col·laborà amb els grups polítics que lluitaven contra la dictadura franquista.
Lila Thomàs Andreu (Palma, 1951). Professora. Es llicencià en Filologia Catalana i ha exercit com a professora de català a l’ensenyament secundari. Els darrers temps del franquisme col·laborà en la lluita contra la dictadura. Fou candidata les primeres eleccions democràtiques posteriors a la dictadura(1977). Ha estat diputada del Parlament de les Illes Balears (1995-1999) i regidora de l’Ajuntament de Palma (1999-2003). Implicada en el moviment feminista des del decenni dels setanta, fou directora de l’Institut Balear de la Dona (2007-2011). Ha estat membre de la junta directiva de l’Obra Cultural Balear i presidenta de la seva delegació de Marratxí.
Data de l'esdeveniment: 15/03/2019
Data de publicació: 14/03/2019