Els investigadors del projecte BIOMIC es reuneixen a la UIB

Una trentena de representants d’universitats, empreses i institucions de Portugal, França i Espanya participen en una trobada a Sa Riera 

La Universitat de les Illes Balears acull els dies 1 i 2 de juny una reunió de les institucions que participen en el projecte BIOMIC, en la qual participaran una trentena d’investigadors de Portugal, França i Espanya, entre els quals hi ha els investigadors del grup de recerca en Microbiologia de la Universitat de les Illes Balears. El projecte té com a objectiu desenvolupar bioindicadors que contribueixin a determinar l’estat ecològic de les zones costaneres de l’àrea sud-occidental d’Europa(SUDOE).

El projecte BIOMIC el finança la Unió Europea mitjançant el programa Interreg SUDOE, que promou la cooperació transnacional al sud-oest d’Europa per tractar problemàtiques comunes a les regions d’aquest territori, com ara l’exposició al canvi climàtic i els riscs ambientals.

La gestió i conservació de la biodiversitat i els ecosistemes costaners fa necessari que les institucions disposin de nous instruments de suport a la presa de decisions a l’hora de fer intervencions. El projecte BIOMIC, amb participació d’investigadors de la UIB, vol contribuir a donar resposta a aquest repte mitjançant el desenvolupament d’una capsa d’eines de bioindicadors que ajudin a determinar l’estat ecològic de les zones costaneres de l’àrea sud-occidental d’Europa.

Els investigadors que es reuneixen aquests dies a Palma treballen per avaluar i desenvolupar la transferibilitat a Espanya i Portugal d’una eina d’indicadors tròfics a l’aigua ja implantats a França. A més, també desenvolupen una eina basada en bioindicadors microbians per sediments, que s’aplicarà tenint en compte la representativitat i varietat de les zones costaneres i retrolitorals al territori SUDOE. El projecte es basa en la cooperació entre la comunitat científica, les institucions públiques de decisió, el sector privat i la transferència de tecnologia. Així, es vol contribuir al desenvolupament d’una estratègia comuna en aquesta àrea geogràfica destinada a la protecció i la gestió de les zones costaneres i de la seva biodiversitat.

A més de la UIB, les institucions que participen en el projecte BIOMIC són la Université de Pau et des Pays de l’Adour (coordinadora), la Universitat de La Rochelle, la Universitat de Porto, PARALAB SA, la Fundación Pública Andaluza Centro de las Nuevas Tecnologías del Agua, Aquitaine Science Transfert, Union des marais de la Charente-Maritime, Laboratoires des Pyrénées et des Landes, Mancomunidad de Municipios Sostenibles de Cantabria i la Diputación Provincial de Huelva.

També hi col·laboren la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears; la Consejería de Desarrollo Rural, Ganadería, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente del Govern de Cantàbria; l’Agence de l'Eau Adour Garonne; la Région Nouvelle Aquitaine; la Communauté d’Agglomération Pays Basque i el Município de Faro. 

Data de publicació: 02/06/2022