Els investigadors de la UIB descobreixen com es pot controlar l'estructura de cristalls líquids mitjançant enllaços covalents dinàmics

El mètode ideat pel grup de Química Supramolecular de la Universitat de les Illes Balears es fonamenta en l’addició d’amines a cristalls calamítics basats en aldehids, i obre la porta al desenvolupament de materials evolutius 

Un equip d'investigadors del grup de Química Supramolecular de la Universitat de les Illes Balears ha revelat un avenç innovador en el camp dels cristalls líquids, materials que exerceixen un paper fonamental en diverses tecnologies.

Els cristalls líquids són materials que tenen propietats intermèdies entre els sòlids i els líquids convencionals, i són utilitzats en una àmplia gamma de dispositius electrònics, com ara pantalles de cristall líquid (o LCD), dispositius biomèdics i sensors. Una de les principals característiques dels cristalls líquids és que poden canviar el seu ordenament en resposta a estímuls externs.

Aquest darrer estudi revela un mètode novedós per induir canvis en les propietats dels cristalls líquids sense haver de modificar la temperatura. Aquest procés, conegut com a transició de fase isoterma, s'assoleix mitjançant l'aplicació d'estímuls químics externs, en aquest cas, l'addició d'amines. El treball s'ha realitzat conjuntament amb investigadors de la Universitat de Würzburg (Alemanya) i s'ha publicat a la prestigiosa revista de química general Angewandte Chemie International Edition.

Interacció entre amines i aldehids

Els investigadors varen descobrir que, en afegir unes molècules orgàniques determinades, les amines, a cristalls líquids basats en aldehids, es produeixen enllaços covalents dinàmics que permeten alterar la fase i l’estructura del material a escala macroscòpica. D'aquesta manera, seleccionant amines amb estructures moleculars diferents, es poden produir transformacions en el material primigeni. En aquest sentit, es poden dissenyar processos evolutius sobre els materials mitjançant l'addició successiva d’amines.

Els resultats d'aquesta investigació, a més d’ampliar la coneixença dels cristalls líquids, també assenyalen noves direccions en el disseny de materials adaptables i programables. Això podria tenir un impacte significatiu en diverses àrees tecnològiques, des de l'electrònica fins a la medicina.

Referència bibliogràfica

Daniel Martínez, Tim Schlossarek, Frank Würthner, Bartolome Soberats, Angewandte Chemie International Edition. 2024, e202403910. https://doi.org/10.1002/anie.202403910 

Data de l'esdeveniment: 03/06/2024

Data de publicació: 03/06/2024