El treball s’ha publicat a la prestigiosa revista internacional Reviews of Modern Physics
Un equip d’investigadors de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB) i la Universitat Pompeu Fabra ha publicat recentment un article a la prestigiosa revista Reviews of Modern Physics en el qual proposen una perspectiva innovadora que considera la llum làser irregular i complexa com una possible solució pràctica a diversos problemes en àrees com la seguretat de les telecomunicacions o el processament d’informació.
La complexitat de la llum làser: d’inconvenient a oportunitat
Els làsers serveixen com a fonts de llum en nombroses aplicacions, des de les comunicacions per fibra òptica i l’emmagatzemament de dades (DVD, Blue Ray) fins a la medicina. Entre tots els làsers que es comercialitzen actualment arreu del món, els díodes làser o làsers de semiconductor representen el 50 per cent del total del volum de vendes. Aquest tipus de làsers, que varen complir els 50 anys d’història l’any 2012, són molt eficients, fiables, de volum reduït i, sobretot, són econòmics.
Ara bé, hi ha una característica d’aquest tipus de làsers que s’ha considerat sempre una molèstia: quan un díode làser rep la llum d’un altre, sovint respon amb una emissió de llum la intensitat de la qual varia de manera erràtica i irregular. Aquesta emissió complexa es produeix per dues raons: d’una banda, perquè la resposta del làser no és proporcional a la llum que li arriba –és una resposta no lineal– i, de l’altra, perquè la llum tarda un cert temps en viatjar del làser emissor al làser receptor –hi ha un retard.
El grup d’investigadors format per Miguel Cornelles Soriano, Claudio Mirasso i Ingo Fischer, de l’IFISC (CSIC-UIB) i Jordi García-Ojalvo, de la Universitat Pompeu Fabra, plantegen en el seu treball de revisió un panorama global del coneixement sobre aquests làsers i proposen tenir en compte els nombrosos beneficis pràctics que es poden derivar de l’aplicació d’aquesta llum irregular i complexa tant en aplicacions convencionals com en altres més innovadores, com ara les comunicacions xifrades, els sensors remots, la generació de nombres aleatoris o el processament òptic d’informació.
Els temes tractats en el treball ofereixen una visió general d’una nova infraestructura tecnològica basada completament en l’ús de llum complexa. Aquesta infraestructura està cridada a resoldre molts dels reptes actuals en sistemes de comunicacions i tecnologies de la informació, incloent la privacitat, l’eficiència computacional i el consum d’energia. Aquests avenços mostren que és possible crear un nou paradigma basat en la fotònica funcional complexa.
El primer de la UIB
Reviews of Modern Physics és una revista científica que publica la Societat Americana de Física des de l’any 1929. Conté articles de revisió que ofereixen un tractament en profunditat de diverses àrees de recerca i treballs recents en el camp de la física. Està dirigida tant als físics com als no especialistes i ocupa el quart lloc mundial quant al seu impacte d’un total de 8.336 revistes llistades al Science Citation Index. Tan sols s’hi han publicat 37 articles des d’Espanya al llarg de tota la història de la revista, i aquest treball és el primer que s’hi publica des de la UIB.
Referència bibliogràfica
Soriano, M.; García-Ojalvo, J.; Mirasso, C. & Fischer, I. (2013). Complex photonics: Dynamics and applications of delay-coupled semiconductors lasers. Reviews of Modern Physics, 85, 421-470. DOI: 10.1103/RevModPhys.85.421
Documents relacionats
Data de publicació: 26/03/2013