La tesi doctoral d'Aitor Martínez García estudia els aspectes socials, econòmics, culturals i ambientals d'aquesta activitat turística
El lloguer vacacional ha experimentat un creixement ràpid en la darrera dècada a causa de l'economia col·laborativa i els avenços tecnològics, que han transformat la manera d’accedir a serveis d'allotjament, la qual cosa planteja qüestions importants en l'àmbit turístic.
La tesi doctoral d'Aitor Martínez García, defensada a la Universitat de les Illes Balears, se centra en l'estudi dels impactes del lloguer vacacional a les Illes Balears i té en consideració les implicacions socials, econòmiques, culturals i ambientals.
Aquest treball es compon de tres capítols, que aborden diferents aspectes del tema. El primer capítol se centra en una anàlisi bibliomètrica de la investigació sobre el lloguer vacacional durant el període 2020-2022, coincidint amb l'era COVID-19. L'objectiu és identificar l'estructura conceptual i intel·lectual de la recerca, així com els temes de més interès. Es destaca un interès creixent pel lloguer vacacional entre acadèmics, i es revela que hi ha quatre grups temàtics principals: comportament del consumidor, model de negoci innovador i sostenible, configuració de l'oferta i efectes de la COVID-19, i l'anàlisi basada en big data i xarxes socials. També s'identifiquen les principals revistes i autors que han contribuït en aquest camp.
En el segon capítol s'examina l'evolució de la investigació sobre el lloguer vacacional abans i després de la pandèmia. Es destaquen els temes més apressants, com els macroimpactes del lloguer vacacional, la COVID-19, els processos reguladors, la sostenibilitat, la gentrificació i el turisme de masses (overtourism). Aquest capítol proporciona una visió general actualitzada dels temes predominants en la recerca recent i reflecteix un enfocament cada vegada més crític cap als impactes socials i ambientals del lloguer vacacional.
Una activitat amb pros i contres
El tercer capítol s'enfoca a l'anàlisi dels impactes del lloguer vacacional a les Illes Balears des de la teoria dels efectes oblidats. S'utilitza una metodologia de lògica difusa i anàlisi d'entrevistes per examinar els impactes positius i negatius en termes econòmics, socials i ambientals. Es destaca l'efecte significatiu del lloguer vacacional en la generació d'ocupació, l'oportunitat per a emprenedors i la revitalització econòmica, però també se n'identifiquen impactes negatius com l'augment de preus de l'habitatge, la congestió d'espais públics i la degradació ambiental. S'emfatitza la importància de regulacions efectives i del consens entre els actors involucrats per mitigar-ne els impactes negatius i promoure un desenvolupament sostenible.
Les conclusions en el conjunt de la tesi ofereixen una visió integral i detallada de la recerca actual sobre el lloguer vacacional en el sector turístic, així com una anàlisi dels impactes d’aquest tipus de lloguer aplicada a les Illes Balears. Es fa ressaltar la necessitat d'equilibrar els beneficis econòmics amb els impactes socials i ambientals, i se subratlla la importància de la regulació i les polítiques adequades. Les conclusions també brinden una base sòlida per a futures investigacions i decisions informades en el camp del lloguer vacacional.
Fitxa de la tesi doctoral
- Autor: Aitor Martínez García
- Títol: Alquiler vacacional: estado actual de la Investigación y análisis de sus impactos en las Islas Baleares.
- Directors: Dr. Carles Mulet Forteza i Dra. Patrícia Horrach Rosselló
- Programa de Doctorat en Turisme
Data de l'esdeveniment: 23/10/2023
Data de publicació: 23/10/2023