Els fitats prevenen patologies associades a la diabetis

Una patent desenvolupada pel Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització de la UIB i l’Hospital Son Llàtzer inhibeix la formació de productes de glicació avançada associats a malalties com la neuropatia, la nefropatia, l’aterosclerosi, la calcificació vascular i malalties neurodegeneratives

El Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització de la Universitat de les Illes Balears i l’Hospital Son Llàtzer han desenvolupat una patent basada en l’ús del fitat per prevenir el desenvolupament de diverses malalties associades a la diabetis.

En el cas dels pacients diabètics, el desenvolupament d’aquestes patologies està relacionat amb la formació de productes finals de glicació avançada (AGE). Aquests composts són el resultat d’un procés que es coneix com a glicació no enzimàtica de proteïnes, que condueix al deteriorament estructural i funcional de les molècules sobre les quals actua, i pot acabar induint al desenvolupament de diverses patologies com la neuropatia, la nefropatia, l’aterosclerosi, la calcificació vascular i malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson.

La patent desenvolupada pels investigadors de la UIB i l’Hospital Son Llàtzer es basa en l’acció del fitat o àcid fític com a inhibidor de la formació d’AGE. El fitat és un compost fosforat d’origen natural que és present en nombrosos aliments, principalment en llegums, cereals integrals i fruita seca.

En recerques anteriors, els investigadors de Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització, liderats pel doctor Fèlix Grases, ja havien identificat el fitat com un compost que exerceix un efecte de prevenció dels càlculs renals càlcics, les calcificacions patològiques de teixits tous i també de l’osteoporosi. Ara, els investigadors han confirmat que el fitat, acompanyat d’un altre compost natural com és la piridoxamina -un vitàmer de la vitamina B6-, actua com a inhibidor de la formació d’AGE, i n’han patentat l’ús terapèutic per al tractament de les malalties que apareixen com a conseqüència de la formació d’AGE.

L’equip d’investigadors de la UIB que ha participat en aquesta patent està format pel doctor Fèlix Grases Freixedas, director del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització i del IUNICS; la doctora Antònia Costa Bauzà, investigadora del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització; el senyor Francesc Berga Montaner, investigador del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i Biomineralització; i el doctor Miquel Adrover Estelrich, investigador del grup de recerca en Reactivitat Molecular i Disseny de Fàrmacs. Els investigadors de l’Hospital Son Llàtzer que hi han participat són el doctor Luis Masmiquel Comas, la doctora Pilar Sanchís Cortés, la doctora Rosmeri Rivera Irogoin i la doctora Regina Fortuny Marqués.

Notícies relacionades

Data de publicació: 28/10/2015