Els estudiants de la Facultat de Psicologia de la UIB es mobilitzen per reclamar que els psicòlegs siguin reconeguts com a professionals sanitaris

La Facultat de Psicologia de la UIB, el Col·legi de Psicòlegs de les Illes Balears i el Col·lectiu d’Estudiants de Psicologia d’Espanya han organitzat una manifestació al campus universitari per reclamar que els psicòlegs siguin reconeguts com a professionals sanitaris i per demanar la creació d’un Màster en Psicologia de la Salut, el qual els dotaria d’aquest reconeixement.

Les reivindicacions es remunten a l’any 2003, quan el Govern central aprova la Llei d’ordenació de les professions sanitàries (LOPS). Aquesta norma preveu que la psicologia quedi fora de les professions sanitàries i que només siguin considerats professionals sanitaris els psicòlegs especialistes en psicologia clínica.

Per assolir aquesta especialitat clínica, els psicòlegs han de passar pel PIR –Psicòleg Intern Resident-, una estada de quatre anys de residència i d’estudi en un hospital. Només els psicòlegs que han passat el PIR poden accedir al Sistema Nacional de Salut (SNS) i, per tant, són els únics que, en la legalitat, poden tenir cura de la salut de les persones. En tot l’Estat sols s’ofereixen una mica més de cent places de PIR a l’any.

Els estudiants denuncien que, per aquest motiu, es deixa legalment fora de la cura de la salut la gran majoria dels psicòlegs, és a dir, tots aquells que no són especialistes. Aquest fet, denuncien, tampoc no els permet obtenir una autorització sanitària per muntar una consulta privada si no són psicòlegs especialistes i, si ho fessin, es trobarien en una situació s’inseguretat jurírica.

Hi han acudit, entre d’altres autoritats i a més dels estudiants de Psicologia de la UIB, representants de la UNED; la senyora María José Martínez, vicedegana del Col·legi de Psicòlegs de les Illes Balears; el doctor Albert Sesé, degà de la Facultat de Psicologia de la UIB; el doctor Cels Garcia, vicerector d’Estudiants i Campus; i el doctor Mateu Servera, vicerector d’Ordenació Acadèmica i Convergència Europea. Així mateix, s’han sumat a la mobilització estudiants i professors d’altres estudis de la UIB, per mostrar el seu suport.

Aquesta mobilització forma part d’una convocatòria nacional a la qual s’han adherit gran quantitat de facultats de Psicologia de l’Estat i que es va acordar celebrar a l’Assemblea Nacional del Col·lectiu d’Estudiants de Psicologia, que va tenir lloc fa uns dies a la Universitat de La Laguna, a Tenerife. Per al proper 18 de desembre s’ha previst una manifestació conjunta a Madrid.

Documents relacionats

Data de publicació: 11/11/2010