La tesi doctoral de Miquel Sbert analitza el paper dels estrògens en les diferències entre sexes en la funció mitocondrial cardíaca
La mortalitat deguda a les malalties cardiovasculars és major en els homes que en les dones, però aquest avantatge femení es perd amb la menopausa, fet que suggereix un efecte cardioprotector de les hormones sexuals femenines. Entre les causes de la fallida cardíaca destaca la desregulació del metabolisme energètic d’aquest òrgan. En aquest sentit, estudis previs realitzats pel Grup de Metabolisme Energètic i Nutrició de la Universitat de les Illes Balears havien posat de manifest que el cor de les rates femella, en comparació amb el dels mascles, presenta un major desenvolupament dels mitocondris, els orgànuls cel·lulars encarregats de l’obtenció d’energia.
Tenint en compte aquests antecedents, la tesi doctoral de Miquel Sbert, defensada a la Universitat de les Illes Balears, ha analitzat el paper dels estrògens en les diferències entre sexes en la funció mitocondrial cardíaca prèviament descrites. La recerca s’ha fet en el marc de l’activitat investigadora del Grup de Metabolisme Energètic i Nutrició de la UIB, el qual forma part de l’Institut d’Investigació Sanitària de Palma (IdISPa) i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa – Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) de l’Instituto de Salud Carlos III.
En la recerca es varen combinar estudis amb rates Wistar d’ambdós sexes sotmeses a diferents tractaments hormonals, dietètics i farmacològics, i estudis in vitro amb cardiomiòcits H9c2 per estudiar els efectes específics de les hormones i els fàrmacs.
Els resultats obtinguts posen de manifest que els estrògens són importants estimuladors de la funció i la biogènesi mitocondrials cardíaques. L’investigador destaca el fet que aquests efectes es mantenen en situacions patològiques que comporten alteracions del metabolisme energètic dels cardiomiòcits, com és el cas de la lipotoxicitat, i, per tant, podrien ser un element clau en el desenvolupament d’estratègies terapèutiques per tractar aquests desordres.
Els resultats obtinguts en aquesta tesi doctoral han estat presentats en diversos congressos nacionals i internacionals, i han estat publicats en revistes científiques especialitzades.
Fitxa de la tesi doctoral
- Títol: Efectes dels estrògens en la funció i biogènesi mitocondrials cardíaques. Influència de l'entorn lipotòxic
- Autor: Miquel Sbert Roig
- Programa de doctorat: Nutrició Humana
- Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
- Directores: Magdalena Gianotti Bauzà i Ana María Proenza Arenas
Data de publicació: 18/03/2016