Els beneficis dels videojocs en l'envelliment

Els investigadors del grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició estudien els efectes de l’ús de videojocs d’entrenament mental per millorar la capacitat d’atenció davant les distraccions provocades per informació irrellevant 

Els investigadors del grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició de la Universitat de les Illes Balears, en col·laboració amb investigadors de la UNED, han publicat recentment un article a la revista científica PLoS ONE en el qual investiguen com la pràctica de videojocs d’entrenament mental pot ser efectiva per millorar les funcions cognitives en persones grans i, en conseqüència, per reduir el deteriorament cognitiu relacionat amb l’envelliment. Concretament, la recerca dels investigadors Pilar Andrés i Fabrice Parmentier mostra com l’ús d’aquest tipus de videojocs en persones grans millora l’habilitat de resistir la distracció per estímuls irrellevants.

Aquest treball s’inscriu en una línia de recerca que té com a objectiu l’estudi de la plasticitat cognitiva en l’envelliment, això és, la capacitat que té el cervell per adaptar-se i recuperar o millorar les habilitats cognitives malgrat les alteracions que pugui patir a causa de l’envelliment. Una d’aquestes alteracions és el deteriorament en la capacitat d’atenció a causa de l’empitjorament en la capacitat de suprimir informació irrellevant per concentrar-se en una tasca rellevant. 

En aquest camp, els investigadors de la UIB han volgut comprovar com els videojocs d’entrenament mental poden servir per millorar l’habilitat de filtrar la informació irrellevant i, per tant, per millorar la capacitat d’atenció en persones grans.

Per fer-ho, els autors del treball varen reclutar un grup de persones entre 57 i 77 anys a través del laboratori del grup de recerca en Envelliment i Malalties Neurodegeneratives de la UNED, i les va dividir de manera aleatòria en dos grups. El primer grup va participar en vint sessions de pràctica d’un videojoc comercial dissenyat per entrenar habilitats mentals diverses, com la rapidesa de processament i la rotació mental, la memòria de treball, la concentració i el càlcul mental. El segon grup, en canvi, no va practicar cap videojoc. Tots els participants varen dur a terme diferents tests per avaluar la seva capacitat de resistir les distraccions i d’estar alerta.

Els resultats de l’estudi mostren que el grup de persones grans que varen practicar amb els videojocs d’entrenament mental va obtenir millors resultats tant en el filtratge dels estímuls irrellevants com en la capacitat d’estar alerta, posant de manifest l’efecte beneficiós de l’ús d’aquests videojocs per millorar la capacitat d’atenció en l’envelliment.
 

Voluntaris

Ara, per continuar la seva recerca els investigadors de la UIB necessiten més voluntaris que participin en nous estudis que permetin ampliar el coneixement sobre la capacitat del cervell per fer front al deteriorament cognitiu associat a l'envelliment. Tothom que estigui disposat a col·laborar amb el grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició, pot contactar amb els investigadors a través del telèfon 971 25 97 77 o del correu electrònic acoglab@gmail.com. 
 

Referència bibliogràfica:

Mayas, J., Parmentier, F., Andrés, P., Ballesteros, S. (2014). «Plasticity of Attentional Functions in Older Adults after Non-Action Video Game Training: A Randomized Controlled Trial». PLoS ONE 9(3): e92269. doi:10.1371/journal.pone.0092269 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 19/04/2014

Data de publicació: 15/04/2014