El vicepresident del Govern de les Illes Balears, Gabriel Barceló, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, han visitat l’edifici de Ca ses Llúcies, situat al campus de la UIB, la rehabilitació constructiva i energètica del qual s’emmarca dins el projecte SmartUIB i rep fons europeus com a model d'espai sostenible, intel·ligent i saludable.
«Les dues principals característiques del projecte: sostenibilitat i innovació, són també les dues línies estratègiques de Vicepresidència i la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme» ha destacat el vicepresident Barceló durant la visita, que ha servit, segons el rector, «per conèixer in situ com el centre es transformarà amb la rehabilitació en un laboratori d’innovació referent mundial en edificis sostenibles».
Ca ses Llúcies és un antic habitatge de construcció tradicional situat a l’extrem est del campus de la Universitat de les Illes Balears. L'edifici disposa d’una planta baixa i d’una planta pis amb una superfície total construïda de 224 m2 i un entorn d’una superfície aproximada de 1.000 m2.. El projecte consisteix en la rehabilitació constructiva i energètica de l'edifici de Ca ses Llúcies, que ha permès desenvolupar innovadores tècniques constructives, alhora que serà un exemple d’espai intel·ligent, sostenible i saludable, en el marc del programa d'innovació de la Universitat de les Illes Balears anomenat SmartUIB.
El 26 de novembre de 2015 la UIB i la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme signaren un conveni instrumental de subvenció entre l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i la Universitat de les Illes Balears per a la creació del centre SmartUIB a l’edifici Ca ses Llúcies (rehabilitació de l’edifici Ca ses Llúcies-SmartUIB), cofinançat amb fons FEDER, programa operatiu 2014-2020. El pressupost total elegible del projecte de rehabilitació (sense IVA) és de 540.000,00 euros, amb un 50 per cent d'aportació del FEDER i un 50 per cent de cofinançament de la UIB.
Entre els objectius de la rehabilitació hi ha recuperar i augmentar el patrimoni de la Universitat i alhora donar exemple i mostrar a la societat que és possible construir (tant obra nova com rehabilitació) de forma més eficient i amb criteris de sostenibilitat i de salut. La intenció és que el projecte pugui ser també exportable cap al sector del turisme en el concepte de la millora del turisme sostenible, cosa que permetrà millorar la qualitat i acostarà encara més a l'excel·lència aquesta indústria fonamental per a l'economia balear. D'altra banda, als beneficis anteriors se suma l’impacte pedagògic i de formació en la indústria balear.
SmartUIB és un projecte institucional estratègic de la UIB, basat en el concepte de la transversalitat, en què la tecnologia té un paper important, però no únic, ja que s'hi integren altres dimensions prioritàries, entre les quals la humana i el respecte i la protecció del medi ambient.
Data de l'esdeveniment: 20/11/2017
Data de publicació: 21/11/2017