El talent matemàtic s'apodera de la UIB

Inauguració de la cinquena edició i cloenda de la quarta edició d'ESTALMAT - Illes Balears 

Aquest dissabte ha tingut lloc la inauguració de la cinquena edició i la cloenda de la quarta edició d'ESTALMAT - Illes Balears, un projecte que té l’objectiu de detectar i estimular el talent matemàtic entre nins i nines d’11 a 13 anys.

A la inauguració de la cinquena edició, s'ha donat la benvinguda i s’ha repartit el material del projecte als quinze alumnes de 12 i 13 anys que han sortit seleccionats per participar en el bienni 2020-22. Així, se sumen als altres quinze que varen ser designats el curs passat per al bienni 2019-21.

A la cloenda de la quarta edició, que va haver de ser ajornada el maig passat a causa de la situació sanitària, els quinze joves del bienni 2018-2020 han rebut els diplomes que certifiquen que han estat part d’un projecte formatiu de dos anys de durada, el qual, mitjançant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic, els ha permès millorar la capacitat de raonament i de resolució de problemes.

La UIB i la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-Xeix) són les organitzadores, a les Illes Balears, del projecte ESTALMAT, un programa coordinat a l’Estat per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri de Ciència i Innovació.

A l'acte, hi han intervingut el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; la senyora Amanda Fernández, directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, i els coordinadors del projecte i professors del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica, doctors Sebastià Massanet i Daniel Ruiz.

«Les Matemàtiques, a les teves mans»

Tot seguit, Raúl Ibáñez, professor de Matemàtiques de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), ha impartit la lliçó inaugural, titulada «Les Matemàtiques a les teves mans», que ha versat sobre la història de les matemàtiques i l’inici dels sistemes de numeració.

Raúl Ibáñez és professor titular de Matemàtiques a la UPV/EHU. La seva recerca se centra en la geometria simplèctica i en la cultura matemàtica. És director del portal DivulgaMAT, Centre Virtual de Divulgació de les Matemàtiques. Ha estat guionista i presentador de l'espai «Una de Mates», del programa de televisió de La 2, Órbita Laika (2014, 2015); col·laborador habitual dels programes Graffiti (2005-2013) i La mecánica del caracol (2013) a Ràdio Euskadi. També és autor dels llibres La cuarta dimensión, El sueño del mapa perfecto (2010) i Del ajedrez a los grafos, la seriedad matemática de los juegos (2015), de la col·lecció El mundo es matemático, d’RBA; del llibre Cayley, el origen del álgebra moderna (2017), de la col·lecció Genios de las Matemáticas d’RBA, i del llibre Los secretos de la multiplicación (Catarata, 2019). Ha organitzat cicles de conferències, cursos d’estiu, exposicions, concursos literaris, programes divulgatius a les biblioteques escolars; ha editat llibres, impartit conferències divulgatives, cursos i tallers, ha publicat articles divulgatius i guies didàctiques; ha col·laborat amb mitjans de comunicació, etc. Va ser guardonat amb el 5è premi José María Savirón de Divulgació Científica (modalitat nacional) l’any 2010 i el premi COSCE a la Difusió de la Ciència l’any 2011.

ESTALMAT - Illes Balears és un projecte finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears, entre altres entitats. 

Amb la col·laboració de:

.

Data de l'esdeveniment: 07/11/2020

Data de publicació: 07/11/2020