El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, reunit en sessió ordinària el dia 12 de maig de 2016, ha nomenat doctor honoris causa el senyor Antoni Bonner.
La proposta és del Departament de Filosofia i Treball Social, a petició del Grup de Recerca sobre Pensament Científic i Filosòfic Modern i Contemporani. A la proposta s’hi adherí el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General.
Antoni Bonner va néixer a Nova York l’any 1928. Va iniciar els seus estudis a la Universitat de Harvard. Entre 1949 i 1950 estudià Teoria Musical i Composició i es llicencià en aquesta matèria. Tot just després es traslladà a París, on estudià Composició amb Nadia Boulanger, qualificada com la pedagoga musical més important del segle XX. Va estudiar durant quatre anys al Conservatori de Música de París, on va conèixer Eve Eisenberg, amb qui es va casar. El 1954 va venir a viure a Mallorca, fins a l’any 1958. Aquests anys nasqueren les seves dues filles. El 1958 acceptà un treball com a crític musical per al New York Herald Tribune, per la qual cosa se n’anà a viure a Nova York per un any. Després tornà a Mallorca —on va tenir el seu tercer fill, l’any 1966— per establir-hi la seva residència de manera definitiva.
Distincions
Bonner ha obtingut nombroses distincions al llarg de la seva vida. L’any 1986, mentre presidia el GOB, rebé el Premi Crítica Serra d’Or de Catalanística, que ja reconeixia els seus mèrits en l’àmbit de la cultura catalana arran de treballs de gran rellevància com les Selected Works of Ramon Llull (1232-1316), que quan es publicaren, l’any 1985, suposaren un abans i un després en l’estudi de l’obra de Ramon Llull. Poc després va ser distingit amb el premi Miquel dels Sants Oliver, de l’OCB, que posava de manifest la importància que el senyor Bonner havia adquirit en l’àmbit de la ciència i en la defensa de la cultura catalana. El 1990 va rebre el Premi Nacional de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya, per la seva trajectòria literària en català.
L’any 1994 la Universitat Albert Ludwig de Friburg de Brisgòvia el nomenà doctor honoris causa, i un any després ho va fer també la Universitat de Barcelona. Ambdues institucions són grans impulsores dels estudis lul·lístics. Antoni Bonner va ser el creador de la Base de Dades Ramon Llull (Llull DB), una base de dades que des de fa dècades és el referent per a l’obtenció de dades sobre les obres de Ramon Llull, la bibliografia publicada, manuscrits, edicions...
L’any 1997 va rebre la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya. El 2001 el Consell de Mallorca li atorgà la Medalla d’Or del Consell, i el 2002 el Govern de les Illes Balears li atorgà el premi Ramon Llull, pels serveis prestats en els àmbits cultural, humanitari, d’investigació i de l’ensenyament.
Publicacions
Antoni Bonner té moltes publicacions, traduccions i edicions: Selected Works of Ramon Llull (1232-1316), 2 vol. (Princeton, N. J., 1985); Obres selectes de Ramon Llull (1232-1316), Els Treballs i els Dies, 31-2, 2 vol. (Palma: Moll, 1989); amb Eve Bonner: Doctor Illuminatus. A Ramon Llull Reader, Mythos (Princeton, 1993); Ramon Llull, Llibre del gentil e dels tres savis, Nova Edició de les Obres de Ramon Llull, II (Palma: Patronat Ramon Llull, 1993); Raimundus Lullus, Raimundus Lullus, Opera. Reprint of the Strasbourg 1651 edition, Clavis Pansophiae. Eine Bibliothek der Universalwissenschaften in Renaissance und Barock, 2,1 (Stuttgart-Bad Cannstatt: Frommann-Holzboog, 1996); Ramon Llull, Lògica nova, Nova Edició de les Obres de Ramon Llull, IV (Palma: Patronat Ramon Llull, 1998); Ramon Llull, A Contemporary Life (Barcelona-Woodbridge: Barcino-Tamesis, 2010); Ramon Llull, Vida de mestre Ramon, Biblioteca Barcino, 8 (Barcelona: Barcino, 2013), a més d’articles, traduccions, capítols de llibre...
Adhesions al nomenament
S’han adherit al nomenament d’Antoni Bonnercom a doctor honoris causala doctoraLola Badia, catedràtica de Literatura Catalana de la Universitat de Barcelona; el doctor Joan Carbonell, com a degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona; la doctora Elena Pistolesi, del Departament d’Estudis Lingüístics i Culturals de la Universitat de Mòdena i Reggio Emília, magister de la Maioricensis Schola Lullistica; i el doctor Peter Wallter, de la Universitat Albert Ludwig de Friburg.
Data de publicació: 12/05/2016