S’aprova el pressupost més elevat de la Universitat, que permetrà iniciar un canvi estructural en la consolidació de la plantilla i la descarbonització del campus
La Universitat de les Illes Balears disposarà, l’any 2023, d’un pressupost de 149.694.289,79 euros, el més elevat de la seva història i un 20,10 per cent superior al del 2022. Aquests comptes permetran iniciar un canvi estructural de consolidació de la plantilla, encetar la descarbonització del campus i el canvi de model cap a l’autosuficiència energètica. El Consell de Govern de la UIB, reunit el 20 de desembre en sessió extraordinària, ha aprovat per unanimitat el pressupost per a l’exercici 2023, i el Consell Social l’ha ratificat en sessió plenària.
El pressupost manté la línia ascendent dels darrers anys gràcies a l’augment de l’aportació del Govern de les Illes Balears, la denominada «transferència nominativa», que s’incrementa en 15,85 milions d’euros, un 18,32% més que a l’exercici anterior, fins a un total de 102,4 milions d’euros. La major part de l’augment és de caràcter finalista amb l’objectiu cobrir les màximes despeses corrents de personal i inversions de la UIB, finançar els compromisos pluriennals d’estudis de grau i la posada en marxa de noves titulacions, com és el grau d’Enginyeria Informàtica a Menorca i Eivissa per al curs 2023-24. La transferència nominativa del Govern permet assolir la xifra de 6.221 euros per estudiant i superar, per primera vegada, la barrera dels 6.000 euros.
La resta d’ingressos de la UIB procedeixen dels preus públics i d’inversions finalistes. Pel que fa a les despeses, aquestes es presenten en tres grans blocs: capítol 1 de personal, que representa un 61,75% del pressupost total i permet consolidar la plantilla de professorat i personal d’administració i serveis; capítol 6 d’inversions, que experimenta un increment de 11.395.238,74 euros, i el capítol 2 de despeses corrents i manteniment del campus, que s’incrementa a causa de l’encariment del preu de l’electricitat.
Cap a una universitat energèticament autosuficient
La novetat principal del pressupost és la incorporació d’inversions que permeten encetar el canvi de model que impulsa l’equip de govern de la UIB per fer realitat una Universitat més sostenible i descarbonitzada, energèticament autosuficient, que redueixi els propers anys la dependència de les energies no renovables i dels efectes econòmics de la volatilitat del preu de l’energia.
Les inversions en infraestructures augmenten amb l’objectiu de millorar i impulsar noves infraestructures al campus universitari, com és el cas de la posada en marxa de les obres de rehabilitació dels edificis Mateu Orfila i Rotger i Ramon Llull, a través del finançament del Pla d’impuls a la rehabilitació d’edificis públics (PIREP), per un import de 3,4 milions d’euros, i el projecte d’instal·lació de plaques fotovoltaiques als edificis del campus, per valor de 2.631.452,21 euros.
Aquestes dues partides, que sumen més de sis milions d’euros, donen el sus al pla de transformació energètica per aconseguir generar energia de manera autònoma i tendir cap a l’autosuficiència energètica tenint en compte el compromís adquirit de neutralitat climàtica Race to Zero 2030. Aquestes mesures van acompanyades d’un Pla de contenció i eficiència energètica, elaborat per la Comissió per a la Transició Energètica de la UIB, aprovat també en el Consell de Govern del 20 de desembre i que recull mesures tant per reduir el consum com per reduir la factura elèctrica i que ja s’apliquen als edificis. A més, en matèria d’energia es preveu una partida de 319.000 euros per fer obres noves de canalització de la connexió tèrmica al campus, el District Heating; en concret, dels edificis Mateu Orfila i Rotger (part nova) i Cientificotècnic.
La factura elèctrica
S’ha de tenir en compte que, per a 2023, les despeses en béns corrents i de serveis s'han hagut d’incrementar en gairebé 3,2 milions d’euros per satisfer, entre d’altres, l’increment del cost de l’energia elèctrica, així com l’increment del preu dels subministraments que es financen de la partida de Serveis Generals. La partida més important d’aquest capítol 2 és la de manteniment integral del campus i despeses generals, que per a l'any 2023 es dota amb 10.306.913,54 euros i que cobreix conceptes com els subministraments ordinaris d’energia elèctrica, aigua, telecomunicacions, neteja, seguretat, així com altres despeses generals de funcionament de la UIB. D’aquests 10 milions d’euros, 3,4 es destinaran al subministrament d’energia elèctrica, ja que el 2022 la despesa global per aquest concepte ha ascendit a 3,6 milions d’euros. Amb l’objectiu de reduir la factura, està previst, a més, que la UIB s’incorpori a la central de compres que comparteixen les institucions del Grup 9 d’universitats.
Nous edificis
La partida d’inversions preveu també amb caràcter finalista l’elaboració del projecte per a la remodelació de l’edifici annex a la Seu de la UIB a Menorca adquirit durant l’any 2022, per valor de 85.000 euros; el programa d’ajuts per a la formació del professorat universitari, per import de 175.000 euros, i l’ajut de 235.000 euros per al programa de cooperació al desenvolupament. També es pressuposten 335.000 euros per elaborar el projecte de construcció de la nova facultat de Ciències, la qual cosa ha estat possible gràcies a la incorporació de la UIB en el pla d’inversions estratègiques de les Illes Balears 2030.
A més, està previst que durant l’any 2023 entrin en funcionament el nou edifici interdepartamental al campus i el nou edifici de recerca al Parc Bit, amb les despeses associades corresponents tant de corrent com de personal.
Consolidació de la plantilla
Pel que fa a les despeses, el capítol 1 de personal és el que té un pes més important en el conjunt del pressupost de la UIB, un 61,75% del total de despeses amb un import total de 92.441.282,61 euros, una xifra que ha augmentat en 11,9 milions respecte a la de l'any passat. Els comptes permeten iniciar un canvi de model cap a la consolidació de la plantilla. Gràcies a l’aportació del Govern, per a 2023 es troben pressupostats tots els increments de retribucions aprovats per l’Estat a la llei de pressuposts i una partida per a la dotació de nova plantilla i promocions, tant per al professorat com per al personal d’administració i serveis.
En relació amb el PAS, es modifica l’RLT per ajustar-la a la situació real de la plantilla del personal d’administració i serveis de la UIB i es preveu la dotació de places noves i promocions per abordar els nous reptes de la gestió universitària amb la creació de nous serveis de caràcter estratègic (Oficina de Projectes Europeus, Servei d’Atenció Psicològica, etc.) i reforç de serveis de caràcter general. Quant al personal docent i investigador, l’increment de pressupost es destinarà al creixement vegetatiu per triennis, quinquennis, sexennis i als complements retributius autonòmics, així com a donar continuïtat als contractes d’ajudants i ajudants doctors que finalitzin durant l’any 2023, i a la dotació de noves places a diversos departaments de la UIB.
Aquest augment garanteix la consolidació de les plantilles de personal docent i investigador i del personal d’administració i serveis, si bé l’aportació del Govern encara no arriba a cobrir la totalitat de l’import del capítol 1 de personal ni aconsegueix eixugar el dèficit de professorat permanent.
Per aquest motiu, l’equip de direcció va reprendre les negociacions per tal d’aconseguir un conveni entre el Govern de les Illes Balears i la UIB que estableixi, de manera plurianual, el model de finançament de la institució universitària. Aquest conveni ha de permetre una millora del finançament de la UIB amb l’objectiu que aquest acabi per cobrir les despeses del personal, així com el manteniment i millora de les infraestructures.
El pressupost consolidat entre la Universitat de les Illes Balears, la Fundació Universitat-Empresa i l’AQUIB, una vegada se n’han realitzat tots els ajuts pertinents, totalitza la quantia de 161.762.275,26 euros.
Documents relacionats
- Tall de veu del doctor Carles Mulet, vicerector d'Economia i Infraestructures de la UIB.mp4 (490 KB)
Data de publicació: 21/12/2022