El premi Nobel de Física Barry Barish visita la UIB

El doctor Barish signarà el llibre d'honor de la Universitat i serà el protagonista d'una entrevista oberta al públic que s'emetrà en directe per Internet 

Signatura del llibre d'honor i atenció als mitjans
Dia: divendres, 22 de juny de 2018
Hora: 11 hores
Lloc: Son Lledó, campus universitari, Palma

Entrevista oberta al públic amb Barry Barish
Dia: divendres, 22 de juny de 2018
Hora: 12 hores
Lloc: sala d'actes de Son Lledó, campus universitari, Palma
 

El doctor Barry Barish, premi Nobel de Física de l'any 2017 per les seves contribucions a la detecció de les ones gravitacionals en el marc de la Col·laboració Científica LIGO, visita la Universitat de les Illes Balears en el marc dels actes de commemoració dels quaranta anys de la UIB.

El doctor Barish signarà el llibre d'honor de la UIB i tot seguit atendrà els mitjans de comunicació, acompanyat del Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; el vicerector d'Investigació i Internacionalització, doctor Jaume Carot; i la investigadora principal de la participació de la UIB en la Col·laboració Científica LIGO, doctora Alícia Sintes.

Posteriorment, el doctor Barish serà entrevistat en un acte obert al públic per Javier Santaolalla, físic i divulgador científic, cofundador del grup de monologuistes científics Big Van, presentador de l'espai Telecienciario, i creador dels videoblogs Date un vlog i Date un voltio. L'entrevista s'emetrà en directe a través del videoblog Date un vlog.

Barry Barish

Barry Barish (EUA, 1936) és professor emèrit de Física a l'Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech) i ha estat investigador principal (1994-2005) i director (1997-2005) de l'Observatori d'Ones Gravitacionals per Interferometria Làser (LIGO). Des de 2013 és membre del Comitè Executiu de la Col·laboració Científica LIGO.

Per la seva trajectòria ha estat guardonat amb el premi Nobel de Física (2017), el premi Fudan-Zhongzhi de Ciència (2017), el premi Princesa de Asturias de Ciència i Tecnologia (2017), el premi Giuseppe i Vanna Cocconi de la Societat Europea de Física (2017), o la medalla Henry Draper de la National Academy of Sciences (2017), entre moltes altres distincions. També ha estat nomenat doctor honoris causa per les universitats de Bolonya (2006), Florida (2007) i Glasgow (2013).

Participació de la UIB en la detecció de les ones gravitacionals

El Grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la Universitat de les Illes Balears (UIB) és l'únic grup de recerca a Espanya que ha participat en les quatre deteccions d'ones gravitacionals que s'han anunciat fins ara a través de la Col·laboració Científica LIGO i de GEO. La UIB participa en la Col·laboració Científica LIGO des de 2002, si bé la doctora Alícia Sintes, professora del Departament de Física, va ser un dels investigadors que varen intervenir en la posada en marxa d'aquest grup de científics l’any 1997. La doctora Sintes i el doctor Sascha Husa, també professor de la UIB i membre del GRG, formen part del Consell de LIGO.

El Grup de Relativitat i Gravitació és membre de l'Institut d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la UIB i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). Té el suport del Ministeri d'Economia  i Competitivitat, la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats i la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, el Fons Social Europeu, el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, la Xarxa Espanyola de Supercomputació i PRACE. 

Vídeo

Data de publicació: 08/06/2018