El poder distractor de la tristesa

Els investigadors del grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició de la UIB expliquen com la tristesa incrementa la distracció en un estudi publicat a la revista científica Emotion 

Els investigadors del grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició de la Universitat de les Illes Balears han publicat recentment un estudi en el qual han examinat l’efecte de la tristesa, una forma comuna de patiment emocional i un símptoma de diversos desordres, en la distracció per sons. La recerca d’Antònia Pacheco Unguetti i Fabrice Parmentier s’ha publicat recentment a la revista científica Emotion, de l’American Psychological Association.

En el marc d’aquesta recerca, els investigadors de la UIB varen induir tristesa en un grup d’individus de manera controlada i en el laboratori mitjançant un procediment que combinava música i records autobiogràfics. Aquests individus varen haver de dur a terme una tasca d’atenció que permet mesurar l’efecte de distracció provocada per estímuls auditius inesperats mentre els subjectes intentaven concentrar-se en una tasca visual. Els resultats assolits per aquest grup en comparació amb un grup control que va dur a terme la mateixa tasca evidenciaren que l’estat de tristesa augmenta de manera significativa la distracció. Concretament, en el cas d’aquest estudi l’increment va ser d’un 200 per cent.

I la felicitat? 

El grup de recerca en Neuropsicologia i Cognició de la UIB treballa també per determinar si el mateix patró es repeteix en el cas de la felicitat. Amb aquests estudis, els investigadors de la UIB volen aportar nous coneixements que ajudin a entendre millor com les emocions poden afectar processos cognitius bàsics que són importants en moltes situacions.

Referència bibliogràfica:

Pacheco-Unguetti, Antonia P.; Parmentier, Fabrice B. R. «Sadness increases distraction by auditory deviant stimuli». Emotion, Vol. 14(1), febrer de 2014, 203-213. doi: 10.1037/a0034289.  

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 20/03/2014

Data de publicació: 19/03/2014