El paper dels plasmes parcialment ionitzats en l'astrofísica

Un equip d'investigadors del grup de Física Solar publica un article de revisió a la prestigiosa revista científica Space Science Reviews

Els investigadors del grup de Física Solar Josep Lluís Ballester i Roberto Soler, del Departament de Física i de l'Institut d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) de la Universitat de les Illes Balears, han publicat recentment un article de revisió sobre plasmes parcialment ionitzats a la prestigiosa revista científica internacional Space Science Reviews. L’índex d’impacte d’aquesta revista és de 7,5 al Journal Citation Reports, la qual cosa la situa en el sisè lloc en el rànquing de revistes d’investigació d’astronomia i astrofísica i, per tant, es tracta d’una revista de gran renom al seu àmbit.

En el treball, fet juntament amb investigadors d'Espanya, Estat Units, Rússia, Irlanda, Mèxic i Àustria, es revisa el paper desenvolupat pels plasmes parcialment ionitzats en l’astrofísica. Aquest tipus de plasma es troba arreu de l'Univers, constitueix un ingredient essencial de l'atmosfera solar, els núvols moleculars, les ionosferes planetàries i els discs protoplanetaris, i mostra riquesa d'efectes físics que no són presents als plasmes totalment ionitzats. Aquest article de revisió proporciona una visió general de la física dels plasmes parcialment ionitzats, i inclou avenços recents en diferents àrees astrofísiques.

Referència bibliogràfica

Josep Lluís Ballester, Igor Alexeev, Manuel Collados, Turlough Downes, Robert F. Pfaff, Holly Gilbert, Maxim Khodachenko, Elena Khomenko, Ildar F. Shaikhislamov, Roberto Soler, Enrique Vázquez-Semadeni i Teimuraz Zaqarashvili. (2018, 13 de març). «Partially Ionized Plasmas in Astrophysics». Space Science Reviews, vol. 214, núm. 2. https://doi.org/10.1007/s11214-018-0485-6.

Data de publicació: 23/03/2018