És una publicació conjunta entre la Conselleria de Medi Ambient i Territori i la UIB
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el Rector de la Universitat de les Illes Balears, Jaume Carot, han presentat, aquest dijous, el llibre Els temporals destructius als boscos de les Illes Balears, una publicació que aprofundeix en els impactes ambientals que aquestes pertorbacions naturals han causat als hàbitats forestals, les causes meteorològiques i la resposta de restauració ambiental per part de l’administració forestal.
El llibre és fruit de la col·laboració interadministrativa entre el Servei de Gestió Forestal de la Conselleria i l’equip de recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhYCON) de la UIB, el qual forma part de l’Institut d'Investigacions Agroambientals i d'Economia de l'Aigua (INAGEA), i té com a objectiu aprofundir en el coneixement de les dinàmiques dels ecosistemes i hàbitats insulars després d’un greu impacte, com són els temporals de vent.
Participen en la publicació 15 autors, que aprofundeixen en l’anàlisi geoambiental dels quatre grans temporals destructius que han afectat greument els boscos insulars: Mallorca, el 2001; Menorca, el 2018; Eivissa, el 2019, i la Serra de Tramuntana, a Mallorca, el 2020.
A través de sis capítols, els experts tracten les eines que s’han de desenvolupar en un context de canvi global, en què l’efecte combinat entre l’escalfament global i els canvis dràstics d’usos del sòl intensifiquen els efectes de fenòmens meteorològics adversos. També es parla de l’experiència adquirida en la gestió forestal dels quatre grans temporals de vent patits i les mesures presentades per a la restauració forestal i la seva eficiència, o com evitar la degradació i desertificació, tot generant paisatges resilients que ajudin a mitigar el canvi climàtic, purificar l’aigua o protegir el sòl de l’erosió.
Entre el 2001 i el 2021, dotze temporals de vent han causat danys significatius a les Illes Balears. Els quatre en què es basa la publicació destaquen per la superfície afectada (més de 500 hectàrees) i pel gran impacte causat al paisatge i sobre els hàbitats forestals.
El mateix equip tècnic ja va editar i coordinar l’any 2019 el llibre La gestió forestal postincendi forestal, que també tenia l’objectiu d’unificar esforços en la presa de decisions per a la gestió de la restauració dels hàbitats forestals afectats.
Font: Conselleria de Medi Ambient i Territori
Data de publicació: 28/04/2022