El grup de recerca Estils de Vida i Salut de la UIB participa al projecte Actyboss, un programa interdisciplinari per prevenir el sobrepès i l'obesitat en adolescents

Al voltant de 150 joves dels instituts d'ensenyament secundari (IES) de Bendinat, Berenguer d'Anoia d'Inca i Son Rullan de Palma participen com a centres pilot del projecte Actyboss, que comprèn activitat física incentivada, nutrició i suport psicològic per a la prevenció i el tractament de sobrepès i d'obesitat en adolescents.

Els objectius d'aquest estudi són avaluar l'impacte d'una intervenció interdisciplinària per disminuir la prevalença de l'obesitat en una població que no practica exercici físic amb regularitat, i identificar els determinants familiars, ambientals, socioeconòmics i psicològics que influeixen en l'alimentació i en l'activitat física (ambients obesogènics ) en adolescents.

El projecte consisteix en exercici incentivat amb el suport de sessions nutricionals i de teràpia cognitiva. Els tallers de nutrició i de teràpia cognitiva conductual, es realitzen en el mateix institut, en horari extraescolar, amb una periodicitat mensual. Estan conductes per nutricionistes i psicòlegs. El programa d'exercici incentivat es basa a recompensar amb premis el temps invertit en diferents formes d'activitat i exercici físic, a través de “crèditspunts” que es poden canviar per regals que fomenten hàbits de vida saludable (material esportiu, entrades a esdeveniments esportius i espectacles, viatges, etc.)

El programa d'exercici, supervisat per professionals, es duu a terme a les instal·lacions esportives dels centres educatius. Consisteix en una oferta variada de jocs i esports. Les activitats es realitzen de dilluns a dijous, entre les 17 i les 20 hores.

En els tallers de nutrició s'informa els alumnes dels avantatges de la dieta mediterrània i de l'alimentació saludable. S'inclou el control de porcions, la modificació dels hàbits i la selecció de menjars. A les sessions de teràpia del comportament se'ls anima a millorar les seves dietes habituals i incrementar l'activitat física amb la intenció que entenguin el paper fonamental de la bona alimentació i l'exercici físic sobre la salut. També s'actua sobre aquelles situacions d'estrès que contribueixen a menjar més, i per tant, a guanyar pes. Finalment, s'incideix en el comportament amb consells relacionats amb l'alimentació, aspectes socials i de canvi d'hàbits de vida, utilitzant tècniques de motivació i control d'estímuls.

Aquest estudi adquirirà una nova dimensió a partir de setembre de 2009, quan es posi en marxa en més de 15 instituts d'ensenyament secundari de diferents municipis de les Illes Balears.

El programa Actyboss està liderat per investigadors de l'Hospital Son Dureta, l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) i la UIB (grup de recerca Estils de Vida i Salut), amb la col·laboració de la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum, l'empresa informàtica SD, l'empresa Xternaliza, i Novafad Esport. També col·laboren en el projecte les conselleries d'Economia, Hisenda i Innovació, a través de la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació, i d'Educació i Cultura.

El pressupost del programa supera els 200.000 euros, quantitat aportada per l'Administració autonòmica (80%) i empreses privades (20%).

Xavi Torres, nou membre del grup de recerca Estils de Vida i Salut de la UIB

El nedador paralímpic Xavi Torres ha entrat a formar part del grup de recerca Estils de Vida i Salut de la UIB. Una de les línies de recerca del grup és l'esport i la salut quant a integració, esport i discapacitat. La gran experiència del nedador, tant com esportista com a comunicador, donarà un impuls nou a les línies de feina del grup.

Documents relacionats

Data de publicació: 06/05/2009