El grup de recerca Arqueobalear organitza el II Cicle de Conferències Arqueologia Prehistòrica: La Mediterrània occidental al primer mil·lenni BC

Les conferències les impartirà el doctor Peter VanDommelen, professor de la Universitat de Glasgow i un dels especialistes més reconeguts de l'arqueologia europea

Dies: 3, 4, 20, 23 i 27 d'abril
Lloc:
sala d'actes, edifici Anselm Turmeda,
campus universitari, Palma

El grup de recerca Arqueobalear de la Universitat de les Illes Balears ha organitzat el II Cicle de Conferències Arqueologia Prehistòrica: La Mediterrània occidental al primer mil·lenni BC. Les conferències tindran lloc els dies 3, 4, 20, 23 i 27 d'abril al campus de la UIB, i les impartirà el doctor Peter Van Dommelen, una de les figures més importants de l'arqueologia europea actual. Les conferències s'impartiran en italià.

Peter Van Dommelen és professor a la Universitat de Glasgow (Escòcia, Regne Unit) i és autor de nombrosos articles científics publicats a revistes internacionals prestigioses. Ha publicat diversos llibres centrats en l'arqueologia de la Mediterrània occidental. És cooeditor de les prestigioses revistes World Archaeology i Journal of Mediterranean Archaeology i va ser cofundador d'Archaeological Dialogues.

És especialista en arqueologia i prehistòria de la Mediterrània occidental durant el primer mil·leni aC, i les seves línies de recerca principals desenvolupen perspectives teòriques i antropològiques centrades en els conceptes de colonialisme i connectivitat, amb un especial èmfasi en la teoria postcolonial i els conceptes d'hel·lenització i romanització. També ha desenvolupat diversos treballs sobre les societats rurals mediterrànies del passat i el present, i sobre l'articulació de l'organització rural en els contextos del colonialisme, la formació de l'Estat i la globalització.

Ha dirigit dos importants projectes de recerca a Sardenya. D'una banda el projecte Riu Mannu, en el qual es va centrar específicament en la presència colonial (fenícia, cartaginesa i romana) a Sardenya i en les relacions amb els indígenes. De l'altra, el projecte Terralba, en el qual explora el context púnic en detall mitjançant la combinació de prospeccions de jaciments intensives, excavacions i prospeccions geofísiques, amb l'objectiu d'investigar l'assentament rural púnic a Sardenya i per definir la seva importància per a la posterior colonització púnica.

Programa:

  • Dimarts, 3 d'abril, a les 18 hores. New Perspectives in Archaeology: Material Culture.
  • Dimecres, 4 d'abril, a les 16 hores. New Perspectives in Archaeology: Postcolonial Theory.  
  • Divendres, 20 d'abril, a les 12 hores. Colonial Interactions in Nuragic and Phoenician Sardinia.
  • Dilluns, 23 d'abril, a les 18 hores. Rural Connections: Migration, Technology and Agrarian Production in the Classical Mediterranean
  • Divendres, 27 d'abril, a les 11 hores. Rural Landscapes: Agrarian Production and Rural Organization in Punic Sardinia.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 03/04/2012

Data de publicació: 02/04/2012