El futur del formigó es debat a la UIB

La Universitat de les Illes Balears acull dues trobades d’experts internacionals per tractar el desenvolupament de la futura normativa europea d’estructures de formigó 

El grup de recerca d’Enginyeria de l’Edificació i la Gestió Energètica ha organitzat dues reunions internacionals de treball per al desenvolupament de la futura normativa europea de formigó estructural, l’Eurocodi 2, que es preveu que entri en vigor a tot Europa l’any 2020 substituint completament les normatives d’àmbit nacional.

A les reunions, que es fan els dies 2 i 3 d’octubre a l’edifici Sa Riera, hi participen 24 experts que representen oficialment les entitats de normalització de 12 països europeus, a més de convidats dels Estats Units i Canadà. La reunió a la UIB és la cinquena reunió d’aquest grup de treball, després de les mantingudes a Aquisgrà, Lausana, Londres i Viena.

L’expert nomenat per AENOR per formar part d’aquest grup de treball és el doctor Antoni Cladera, professor titular de l’àrea d’Enginyeria de la Construcció de la UIB. A la reunió també hi han assistit el doctor Carlos Ribas i el senyor Benito Mas, membres del grup de recerca d’Enginyeria de l’Edificació i la Gestió Energètica. Les reunions s’emmarquen en les activitats desenvolupades per la Federació Internacional del Formigó (FIB) i del Comitè Europeu de Normalització.

El grup de treball que s’ha reunit aquests dies a la UIB té assignada la tasca d’actualitzar el capítol referent a l’estat límit últim de tallant i punxonament en estructures de formigó, un dels aspectes més controvertits respecte a la seguretat de les estructures de formigó, ja sigui per a obres civils o per a estructures d’edificació. Cal destacar que el sector de la construcció representa al voltant d’un 10 per cent del PIB de la Unió Europea i, per aquest motiu, les decisions preses al nivell de normativa europea tenen no sols un clar impacte tècnic, sinó també econòmic i mediambiental.  

Data de publicació: 03/10/2014