El futur d'Internet centra el sisè número de la revista "BUC. Universitat. Cultura. Llibres", de la Xarxa Vives d'Universitats

El futur d’Internet i les possibilitats de millora de la capacitat de transmissió de dades de la xarxa de xarxes protagonitza el sisè número de la revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres, corresponent a la tardor de 2010. El treball de recerca d’Ivana Gasulla, investigadora de l’Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (ITEAM) de la Universitat Politècnica de València (UPV) centra el reportatge principal de la revista.

Ivana Gasulla explica que l’equip en què treballa, que va obtenir recentment un rècord de velocitat de transmissió per fibra òptica, intenta millorar l’últim tram de la xarxa, aquell que implica directament l’usuari final. En l’entrevista publicada en aquest número de la revista, la investigadora valenciana constata que actualment «tenim una xarxa troncal de fibra òptica molt bona, però quan arribem a l’usuari s’han de fer pedaços i la velocitat de transmissió es redueix moltíssim».

La revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres és una eina de les universitats que cerca divulgar la producció cultural i científica universitària, alhora que apropa a la societat les novetats editorials de les universitats. En el sisè número, la publicació inclou un reportatge sobre el paper de la dona a la universitat, així com una crònica sobre el llibre digital com a paradigma de la tecnologia disruptiva. La secció Univerciutats mostrarà als lectors les ciutats d’Elx i Lleida, mentre que a la secció Lectures de... fan les seves recomanacions editorials Camilo J. Cela Conde, catedràtic del Departament de Filosofia i Treball Social de la UIB, Emilio Herrera i Salvador Cardús.

Així mateix, aquest número de BUC incorpora un article de reflexions sobre l’edició universitària a càrrec de M. Carme Pinyana, editora de la Universitat Jaume I, així com la fotografia guanyadora del II Premi Xarxa Vives de Fotografia Digital FotoBUC, obra de l’estudiant Andreu Sentí, de la Universitat d’Alacant. Finalment, la secció El racó de Mètode tracta l’Any Internacional de la Biodiversitat.

BUC l’edita la Xarxa Vives d’Universitats amb periodicitat semestral i es distribueix entre el professorat de les universitats membres de la Xarxa i l’alumnat universitari, així com en llibreries dels territoris de la Xarxa. També es pot consultar en PDF i té una versió electrònica a la llibreria virtual <www.e-buc.com>.

La Xarxa Vives és una associació d'universitats sense ànim de lucre que potencia les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra i també d'altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeti coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

Data de publicació: 28/09/2010