El final del regne de Mallorca

La UIB i la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats organitzen un congrés centrat en les conseqüències de la guerra de Successió Espanyola (1700-1715) en els territoris de la corona d’Aragó

Inauguració
Dia: dilluns, 23 de febrer de 2015
Hora: 10 hores
Lloc: Arxiu del Regne de Mallorca, c/ de Ramon Llull, 3, Palma

Tindrà lloc la inauguració del congrés El Final del Regne de Mallorca: El final d’un sistema polític pels territoris hispànics. Hi intervindran el director general d’Universitats  i Recerca, doctor Antoni Alcover; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, senyor Fernando Gilet; el director de l’Arxiu del Regne de Mallorca, doctor Ricard Urgell; el director del Centre d’Història i Cultura Militar de Palma, senyor Teodoro Pou; el professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i membre del comitè científic del congrés doctor Miquel Deyà; i el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet.

El congrés l’organitzen la Universitat de les Illes Balears i la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics i l’Arxiu del Regne de Mallorca.

El doctor Friedrich Edelmayer, de la Universitat de Viena, impartirà la conferència inaugural amb el títol «Carlos VI/Carlos III y los sueños del dominio mundial perdidos».

Congrés

Els primers dies de juliol de 1715 les tropes de Felip V ocuparen la ciutat de Mallorca i el 14 del mateix mes es prenia possessió d’Eivissa en el seu nom. Les dues illes de l’antic regne de Mallorca foren els darrers territoris hispànics a ser ocupats per les tropes filipistes en el marc de la guerra de Successió a la corona d’Espanya. Atès que dita guerra va ser una guerra internacional, una guerra civil a l’àmbit hispànic i que suposà el fi jurídic del regne de Mallorca i la corona d’Aragó, són aquests punts els que es proposa analitzar en aquest congrés: la situació internacional i singularment mediterrània immediatament abans i després de la fita de 1715, canvis politicojurídics concrets que conegueren diversos territoris hispànics després dels decrets de Nova Planta i algunes de les repercussions de la guerra i el nou règim polític a les terres de l’antic regne de Mallorca. 

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 23/02/2015

Data de publicació: 20/02/2015