El doctor Josep A. Tur Marí pren possessió com a acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia

El nomenament suposa un reconeixement a la trajectòria acadèmica del catedràtic de Fisiologia i investigador principal del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la Universitat de les Illes Balears 

El doctor Josep Antoni Tur Marí, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de les Illes Balears, ha pres possessió com a acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia. L’acte va tenir lloc el dimarts 23 de gener de 2024 a la seu de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia, a Madrid. El doctor Josep Antoni Tur Marí va impartir la conferència «Vida perinatal i obesitat infantil: el paper del farmacèutic», i va ser presentat per l’acadèmica numerària, doctora Ascensión Marcos Sánchez.

El nomenament del doctor Josep A. Tur com a acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia suposa un reconeixement a la seva trajectòria acadèmica i investigadora. El doctor Josep A. Tur és investigador principal del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu, que forma part del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN) de l’Institut de Salut Carlos III i de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) i de l’Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut (IUNICS) de la UIB.

La seva activitat investigadora s’ha centrat en els camps de la nutrició comunitària, l’epidemiologia nutricional, l’activitat física i l’estrès oxidatiu, els antioxidants i els aliments de disseny, així com la dieta mediterrània i la prevenció de malalties cardiovasculars.

El doctor Tur ha estat director del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB i membre de la Secció de Seguretat Alimentària i Nutrició del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Forma part, com a vocal d’Alimentació, de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, de la Fundació de les Ciències Farmacèutiques de les Illes Balears i de la Junta de Govern i Comitè Científic de la Vocalia d’Alimentació del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics. Ha participat com a redactor de la Declaració de la Dieta Mediterrània com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO (2010), és acadèmic fundador de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició i Ciències dels Aliments, i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya.

És autor de més de 65 llibres i capítols de llibres, de 403 articles científics i de 8 patents d’aplicació (4 de nacionals i 4 d’internacionals), amb tres productes en explotació. Ha participat en la creació d’una empresa derivada (spin-off) universitària i ha dirigit 35 tesis doctorals. Al llarg de la seva trajectòria ha obtingut 24 premis d'investigació. 

Data de publicació: 24/01/2024