La comunicació guardonada analitza l’impacte del vent i de la pressió atmosfèrica sobre el nivell de la mar Mediterrània sota distints escenaris de canvi climàtic
L’investigador de l’Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, UIB-CSIC) Gabriel Jordà ha estat distingit en la Conferència Anual del Programa Mundial d'Investigació del Clima (WCRP Open Science Conference) per la seva contribució científica sobre la variabilitat de la Mediterrània sota diferents escenaris de gasos d'efecte hivernacle.
La Conferència Anual del Programa Mundial d’Investigació del Clima ha tingut lloc a Denver, Colorado, del 24 al 28 octubre de 2011. El seu objectiu és millorar la comprensió, la predicció i la capacitat de fer front a les variacions del clima que ocorren de manera natural i al canvi que la influència humana ha produït al llarg de les estacions des de fa segles, arreu del planeta. El pòster científic de Gabriel Jordà va ser un dels 60 premiats entre el més de 500 presentats per estudiants i joves científics de 86 països.
Algunes conclusions que es poden extreure de l’estudi apunten que els canvis que s’esperen en la pressió atmosfèrica tindran un efecte de disminució del nivell del mar, sobretot a l'hivern. Jordà, precisa que "l'efecte màxim serà una baixada d'uns 8 cm a final del segle XXI per a l’hivern i sota l'escenari de màximes emissions. Aquest efecte 'beneficiós' dels canvis en la pressió és bastant menor del que s'espera que pugi per altres factors com l'escalfament global o el desglaç de les zones polars (uns 40-60 cm de pujada) ".
El treball de recerca analitza també els esdeveniments extrems, que causen, entre d’altres coses, inundacions a les zones costaneres o l'erosió en les platges. Referent a això, s'espera una disminució de fins al 50 per cent en el nombre d'esdeveniments extrems, però també hi ha la possibilitat que alguns d'aquests fenòmens tinguin més impacte que el produït actualment, és a dir, es podrien esperar menys episodis però alguns més intensos.
El doctor Gabriel Jordà ha participat en 17 projectes de recerca, ha dirigit una tesi doctoral i ha publicat un total de 20 publicacions científiques. Actualment, el grup de recerca en què participa, encapçalat pel doctor Damià Gomis, coordina i desenvolupa dos importants projectes de recerca del nivell del mar: d'una banda, VANIMEDAT2, dedicat a la generació d'escenaris marins per al segle XXI a la Mediterrània, finançat pel Pla nacional R+D del Ministeri de Ciència i Innovació, i, d’una altra banda, el projecte ESCENARIS, dedicat al desenvolupament, la validació i l’aplicació de models oceanogràfics, finançat per l’AEMET.
Font: IMEDEA
Documents relacionats
Data de publicació: 18/11/2011