L'obra recorre l'evolució de l'antropologia filosòfica a partir de dotze autors significatius i els enfronta a diferents problemes del present
El doctor Gabriel Amengual Coll, catedràtic emèrit de Filosofia de la Universitat de les Illes Balears, ha publicat recentment el llibre Hitos históricos de la antropología filosofica. L’obra, editada per l’editorial Comares, ofereix un recorregut per les grans fites d'aquesta història, amb la intenció de cridar l'atenció sobre grans qüestions que continuen vigents en el tractament de la gran pregunta per l'ésser humà, ja que a la història de l'antropologia filosòfica li passa el mateix que a la història de la filosofia, que és estudiada perquè continua parlant en l'actualitat. D'aquesta manera, cada autor podria ser considerat com un capítol de l'antropologia filosòfica.
Així, destaca el sentit pragmàtic, experiencial, pràctic (Kant); la pluralitat de l'ésser humà per la seva història i cultura (Herder); el caràcter integral de l'ésser humà i, per tant, de l'antropologia filosòfica (Feuerbach); l'ésser humà com a si mateix, que es constitueix per una elecció (Kierkegaard); l'ésser humà com a cos, els impulsos del qual són la raó (Nietzsche); l'ésser humà com a ésser d'acció, és a dir, que fa i es fa (Blondel); l'ésser humà lligat a la vida i alhora capaç de dir no a la vida, com l'asceta de la vida (Scheler); com a ésser que no té en ell mateix el seu propi centre, com un ésser excèntric Plessner); com a ésser biològicament deficient, però compensat per la cultura (Gehlen); l'home com Dasein, només comprensible des del ser (Heidegger); l'antropologia com a impossible, atès que l'ésser humà és divers, com les societats en què viu (Horkheimer); l’antropologia com una pregunta que només pot plantejar-se en concret en cada moment històric i situació social (Foucault).
Es tracta, doncs, d'una història selectiva de l'antropologia filosòfica, de la qual Amengual en destaca 12 autors, dividits en cinc parts: la primera, «Los inicios», sobre Kant i Herder; la segona, «El giro antropológico posthegeliano», sobre Feuerbach i Kierkegaard; la tercera, «El vitalismo», sobre Nietzsche i Blondel; la quarta, «Fundadores de la antropología filosófica contemporanea», sobre Scheler, Plessner i Gehlen; i la cinquena, «Los críticos», sobre Heidegger, Horkheimer i Foucault; i acaba amb un elenc d'alguns dels grans problemes als quals s'enfronta l'actualitat.
Gabriel Amengual Coll és catedratic emèrit de Filosofia de la Universitat de les Illes Balears. S'ha dedicat amb preferència a la filosofia moderna i contemporània; especialment, a la filosofia clàssica alemanya i a la filosofia després de Hegel, iniciada de la mà de Feuerbach i Kierkegaard. Quant als temes, els seus estudis versen sobre antropologia filosòfica i filosofia de la religió, ètica i filosofia de la història. Gabriel Amengual Coll és vicepresident de l'Associació Espanyola d'Estudis sobre Hegel.
Data de publicació: 15/09/2020