El doctor Fèlix Grases, premiat amb la Medalla d'Honor i Gratitud del Consell de Mallorca

La institució insular reconeix la trajectòria professional del director de l’IUNICS de la UIB

El Consell de Mallorca ha aprovat atorgar la Medalla d’Honor i Gratitud del Consell de Mallorca al doctor Fèlix Grases Freixedas, catedràtic de Química Analítica de la Universitat de les Illes Balears i director del Laboratori d’Investigació en Litiasi Renal i de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS).

Doctor en Ciències (1978) i catedràtic de la Universitat de les Illes Balears (1987), el doctor Fèlix Grases ha dedicat la seva tasca de recerca des de 1987 a l'estudi dels càlculs renals (pedres de ronyó) i calcificacions patològiques (cardiovasculars i salivars).

Entre les troballes més importants cal esmentar l'elucidació del mecanisme de formació dels càlculs renals més freqüents, el desenvolupament d'un sistema d'anàlisi tipus kit per valorar la capacitat d'una orina per formar pedres de ronyó (avaluar el risc litogen urinari) i la descoberta de la gran capacitat del fitat per evitar el desenvolupament de càlculs renals i altres calcificacions patològiques.

Aquests estudis i els seus resultats estan recollits en més 300 publicacions científiques internacionals, 4 llibres, 14 patents en explotació, 31 tesis doctorals dirigides i nombroses intervencions en congressos nacionals i internacionals com a ponent o conferenciant convidat.

El doctor Grases ha rebut diversos guardons i premis, com l'Antena d'Or, atorgat per Antena 3 Ràdio (1983), el Premi a la Investigació Aplicada de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, Eivissa i Formentera (1999), el primer premi E. Pérez-Castro de Archivos Españoles de Urología (2001), el premi Diario de Mallorca (2004), el premi Baleares del Mundo (2004), el premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2006), el premi Humanitats del Rotary Club Mallorca (2015) i el Premi Honorífic a la Trajectòria Professional de l’Acadèmia Mèdica Balear (2016). 

Data de publicació: 10/12/2020