El doctor Carles Manera, nomenat conseller del Banc d'Espanya

El catedràtic i professor de la UIB compatibilitzarà el càrrec amb la docència i investigació a la Universitat

El doctor Carles Manera, catedràtic d’Economia i professor de la Universitat de les Illes Balears, ha estat nomenat conseller del Banc d’Espanya (BOE, 1 de juliol 2020).

El senyor Manera és doctor en Economia per la Universitat de Barcelona i doctor en Història per la Universitat de les Illes Balears, i catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears. Té el Premi Extraordinari de Llicenciatura i el Premi Extraordinari de Doctorat. També té el Premi Catalunya d’Economia 2003 i l’any 2019 en va resultar finalista. Va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Palma d’investigació l’any 1983.

Pel que fa a la trajectòria acadèmica, té sis sexennis d’investigació. És investigador principal en set projectes competitius d’R+D+i (1987-2007) en convocatòries públiques, investigador principal en onze projectes de transferència de coneixement, institucions i empreses (1986-2017), i és investigador sènior en quatre projectes competitius d’R+D+i (2005-2021). Ha dirigit vuit tesis doctorals (1995-2013) i en té quatre en procés d’elaboració.

El doctor Carles Manera ha estat investigador visitant a l’European Universitary Institute (Fiésole-Florencia, 2018); investigador visitant al The New School for Social Research (Nova York, 2016, 2017); investigador visitant a la London School of Economics (2011-2012); professor visitant a la Gdansk University of Technology (Gdansk, Polònia, 2016) i professor visitant a la Universitat de Barcelona (2011-2012).

A més, és autor de deu llibres i de 194 treballs especialitzats en economia i història econòmica, publicats en revistes d’impacte nacional i internacional. Pel que fa a la seva especialització científica, s’ha centrat a fer recerca sobre creixement econòmic, economia turística, economia ecològica i la gran recessió.

A més, el professor Manera és el president del Consell Econòmic i Social de les Illes Baleares des de l’any 2017. Va ser conseller d’Economia, Hisenda i Innovació des del 2007 al 2011 i vicerector de Planificació Econòmica i Administrativa de la Universitat de les Illes Balears entre 1996 i 2003. 

Des d’avui, compatibilitzarà la docència i la investigació a la UIB amb el càrrec de conseller del Banc d’Espanya.

El Banc d’Espanya és el banc central nacional i, en el marc del Mecanisme Únic de Supervisió (MUS), el supervisor del sistema bancari espanyol, juntament amb el Banc Central Europeu. La seva activitat està regulada per la Llei d’autonomia del Banc de Espanya. Participa en el desenvolupament de les funcions atribuïdes al Sistema Europeu de Bancs Centrals: definir i executar la política monetària de la zona euro; operacions de canvi de divises; promoure el bon funcionament dels sistemes de pagament a la zona euro; emissió de bitllets, etc.

Vídeo

Data de publicació: 01/07/2020