El doctor Antoni Cladera aconsegueix una beca Leonardo de la Fundación BBVA

L'objectiu del projecte és enfortir la resistència i prolongar la vida útil de grans infraestructures i edificis públics com ara ponts en carreteres, hospitals i escoles

El doctor Antoni Cladera Bohigas, professor titular d'Enginyeria de la Construcció de la UIB, ha obtingut una beca Leonardo a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundación BBVA pel projecte «Refuerzo a cortante de estructuras de hormigón existentes a escala real mediante la utilización de aleaciones con memoria de forma en base hierro».

Les beques Leonardo de la Fundación BBVA tenen com a objectiu donar suport a projectes personals d'investigadors i creadors culturals en estadis intermedis de la seva carrera, entre 30 i 45 anys, que es caracteritzin per una producció científica, tecnològica o cultural altament innovadora. En la convocatòria de 2018 s'han concedit 64 beques per a un total de 1.521 sol·licitants.

Biografia

Antoni Cladera Bohigas (Palma, 1975) és professor titular d'Enginyeria de la Construcció del Departament de Física de la UIB i investigador principal del grup de recerca en Enginyeria de la Construcció i les Estructures. Enginyer de Camins, Canals i Ports i doctor en Enginyeria de la Construcció per la Universitat Politècnica de Catalunya (2003, premi extraordinari), va ser professor de la UPC entre 2001 i 2003, any en el qual es va incorporar a la UIB. És membre fundador d'Enginyeria sense Fronteres de les Illes Balears, entitat que va presidir entre 2007 i 2012.

Projecte

L'objectiu del projecte és enfortir la resistència i prolongar la vida útil de grans infraestructures i edificis públics com ara ponts en carreteres, hospitals i escoles. Mitjançant una metodologia innovadora que utilitza nanomaterials metàl·lics intel·ligents, es pretén reforçar l'estructura d'edificis no només enfront del deteriorament gradual al llarg del temps, sinó també enfront de l'impacte potencial de terratrèmols, explosions o incendis. En el projecte es construiran, reforçaran i assajaran cinc bigues de formigó armat per validar per primera vegada la tecnologia a escala real, atès que fins al moment només s'ha assajat en condicions de laboratori. El seu treball persegueix un benefici mediambiental, atès que prolongar la vida útil de les infraestructures pot evitar les emissions contaminants produïdes per la reconstrucció. És un projecte multidisciplinari, basat en l'ús d'aliatges innovadors en l'àmbit de la ciència de materials en el tradicional sector de la construcció. 

Data de publicació: 23/07/2018