El reconegut lul·lista és doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears
El doctor Anthony Bonner, doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonat amb la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives 2017 a proposta de la UIB. El lliurament del guardó ha tingut lloc en el marc de l'acte de cloenda del curs acadèmic 2016-17, que ha tingut lloc a Andorra.
La doctora Maribel Ripoll, professora del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i coordinadora de la Càtedra Ramon Llull de la Universitat de les Illes Balears, ha estat l'encarregada de pronunciar la laudatio, en un acte que ha estat conduït pel president de la Xarxa Vives i rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau. També hi ha assistit el rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet.
La distinció es va acordar en el marc de la reunió del Consell General d'aquesta institució a la qual va assistir el rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet, i que va tenir lloc els dies 23 i 24 de febrer a Sant Fruitós de Bages (Barcelona).
La Xarxa Vives d’Universitats és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats de quatre estats europeus en ensenyament superior, recerca i cultura. Els rectors i les rectores de les universitats membres integren el Consell General, l’òrgan suprem de l’associació, i l’òrgan de decisió i gestió estratègica que estableix el programa general d’actuació, i supervisa la gestió i realització de les diferents activitats.
Anthony Bonner
Anthony Bonner va néixer a Nova York l’any 1928. Va estudiar Teoria Musical i Composició a la Universitat de Harvard (1945-1950) i després va ampliar els estudis al Conservatori de París amb la professora Nadia Boulanger. El 1954 es va establir a Mallorca, tot i que entre 1958 i 1959 va tornar a Nova York, on va exercir com a crític musical al New York Herald Tribune. El 1959 tornà definitivament a Mallorca. El 1977 va fundar el grup musical Camerata Barroca de Puigpunyent.
Una part de la seva activitat s’ha centrat en la defensa del patrimoni natural de les Balears. El 1973 va ser un dels fundadors del Grup d’Ornitologia Balear (GOB) i en va ocupar la presidència interinsular des de 1980 fins a 1997. És autor del llibre Plantes de les Illes Balears (1976; en versió anglesa 1985).
Ha traduït a l’anglès l’obra completa de François Villon, l’antologia de poesia trobadoresca Songs of the Trobadours, la novel·la Tots som iguals de Josep M. Espinàs (amb el títol By Nature Equal, 1961), Vint mil llegües de viatge submarí de Jules Verne, i Cousin Bette de Balzac (1961). Dins el volum Great French Short Stories (1960) ha tret a la llum les seves versions de contes de Madame de Lafayette, Diderot, Gérard de Nerval, Baudelaire, Maupassant, Villiers de l’Isle Adam i Samuel Becket. També ha traduït a l’anglès contes de Jorge Luis Borges. A més, és autor de dues novel·les: Waverstack i In the wake of Lancelot Ashe.
Anthony Bonner ha excel·lit sobretot pels seus estudis sobre Ramon Llull. En primer lloc, ha contribuït decisivament a difondre i a actualitzar l’obra i el pensament de Llull. A més, amb els seus treballs lul·lístics ha contribuït d’una manera molt eficaç a la internacionalització de la figura de Ramon Llull i, com és lògic, també, de la cultura catalana. Tot això ho ha dut a terme mitjançant publicacions diverses Així, és autor dels llibres Ramon Llull. Vida, pensament i obra literària (1988), en col·laboració amb Lola Badia; Ramon Llull (1991); Diccionari de definicions lul·lianes / Dictionary of Lullian Definitions (2002), amb M. I. Ripoll; L'Art i la lògica de Ramon Llull. Manual d'ús (2012); etc.
També és autor de nombrosos articles, apareguts en revistes com Lluc, Randa, Estudis Baleàrics, L’Avenç, Revista de Catalunya, Serra d’Or, Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana, Revista Catalana de Teologia, Veritas, Recherches de Théologie et Philosophie Médiévales, Romance Philology, Taula, Digital Philology, Magnificat Cultura i Literatura Medievals, Catalonia Review, Catalan Review, Catalonia, etc. Entre totes aquestes revistes, però, Bonner ha publicat sobretot a Studia Lulliana, publicació dedicada exclusivament a Ramon Llull i al lul·lisme, on ha tret a la llum tota una sèrie de treballs sobre cronologia lul·liana. A més, ha col·laborat en obres col·lectives com el volum Studia in honorem prof. M. de Riquer (1987) o Escriptors de les Illes Balears (1985) i diccionaris i enciclopèdies com Dictionnaire de Spiritualité (1987) o la Gran Enciclopèdia de Mallorca (1991). Però tampoc no ha oblidat la divulgació adreçada al gran públic, amb articles en periòdics (com el diari La Vanguardia o el suplement Brisas del diari Última Hora).
També ha traduït Ramon Llull a l’anglès. Princeton University Press li va publicar l’antologia Selected Works of Ramon Llull (1232-1316) (1985) –editada en català amb el títol d’Obres Selectes de Ramon Llull (1989)– i Doctor Illuminatus. A Ramon Llull Reader (1993). Recentment, ha tret a la llum una versió de la Vida Coetània, que ha aparegut en anglès sota el títol de Ramon Llull: A Contemporary Life (2010) i en català com a Vida de Mestre Ramon (2013) i en castellà Vida del Maestro Ramón Llull (2015).
El 1977 va ser nomenat magister de la Maioricensis Schola Lullistica, de la qual va ser vicerector i rector en funcions. Va dirigir la revista Studia Lulliana, del consell de redacció de la qual forma part des de 1986. El 1988 fou nomenat director de la Nova Edició de les Obres de Ramon Llull (NEORL). També va ser el creador de la Base de Dades Ramon Llull del Centre de Documentació Ramon Llull (UB).
Per tot plegat, la feina de Bonner en aquest camp ha contribuït a crear un marc teòric que ha permès l’avenç en les edicions de Ramon Llull, tant pel que fa a la Raimundus Lullus Opera Latina (ROL) com a la Nova Edició de les Obres de Ramon Llull (NEORL).
Ha estat membre del Consell Social de la Universitat de les Illes Balears (1991-94). I ha col·laborat amb la UIB en tasques de recerca, amb la impartició de seminaris i de conferències sobre Ramon Llull, amb col·laboracions amb la Càtedra Ramon Llull i amb la Biblioteca Blaquerna (UB-UIB).
Ha rebut el títol de doctor honoris causa per la Universitat Albert-Ludwigs-Universität de Friburg de Brisgòvia (1994), per la Universitat de Barcelona (1995) i per la Universitat de les Illes Balears (2016). Ha estat reconegut amb diversos guardons com el Premi de la Crítica Serra d'Or de Catalanística (1986), el premi Miquel dels Sants Oliver de l’Obra Cultural Balear (1989), el Premi Nacional de Literatura Catalana (1990), la Creu de Sant Jordi (1997), la Medalla d’Or del Consell de Mallorca (2002) o el premi Ramon Llull de les Lletres del Govern de les Illes Balears (2002), entre molts d’altres.
Data de publicació: 14/07/2017