El doctor Alfredo Martín, premiat per un estudi sobre el tancament de les sucursals bancàries

Ha estat guardonat amb el Premi d’Investigació FEF Antonio Dionis Soler per la Fundació d’Estudis Financers 

El doctor Alfredo Martín Oliver, catedràtic del Departament d’Economia de l’Empresa de la Universitat de les Illes Balears, ha estat guardonat amb el Premi d’Investigació FEF Antonio Dionis Soler que atorga anualment la Fundació d’Estudis Financers.

El guardó li ha estat atorgat per l’estudi «Do bank branches matter? Evidence from mandatory branch closings», treball conjunt amb Anna Toldrà Simats, de la Universitat Carlos III de Madrid; Gabriel Jiménez Zambrano, del Banc d’Espanya; José Luis Peydró Alcalde, de l’Imperial College de Londres i la Universitat Pompeu Fabra, i Sergio Vicente Rodríguez, de la Universitat de Luxemburg.

L’objectiu d’aquest treball és analitzar els efectes del tancament d’oficines bancàries sobre el finançament de les empreses petites i mitjanes (pimes). Els resultats mostren que els antics clients d’una oficina bancària que es tanca experimenten una disminució del crèdit del 20 per cent de mitjana. Aquesta caiguda en el crèdit redueix la probabilitat de supervivència de les empreses de manera significativa i té un impacte negatiu sobre la inversió i rendibilitat de les empreses que sobreviuen. A més, el tancament d’oficines té efectes negatius en l’àmbit municipal, ja que pot reduir el nivell de renda per càpita i el nombre d’habitants del municipi afectat.

És la segona vegada que Alfredo Martín obté aquest guardó, que ja va aconseguir l’any 2015. El premi li serà lliurat en un acte que tindrà lloc el pròxim mes de març a Madrid.

Alfredo Martín Oliver

El doctor Alfredo Martín Oliver és catedràtic d’Universitat de l’àrea d’Economia Financera i Comptabilitat i membre del grup de recerca en Governança i Finances Corporatives (GOFICO) de la UIB. Va treballar com a economista titulat al Banc d'Espanya del 2003 al 2010, i actualment es troba en excedència. Es va doctorar en Economia i Gestió d'Organitzacions a la Universitat de Saragossa (2010) i va obtenir el títol de Màster en Finances al Centre d’Estudis Monetaris i Financers (2003). Té experiència docent en cursos de grau i postgrau de la UIB i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La seva investigació s’ha centrat en la banca, les crisis financeres i les finances corporatives, amb publicacions en revistes d’impacte alt a les àrees d'economia i finances que s'han presentat a nombrosos congressos nacionals i internacionals. Ha estat investigador principal de diversos projectes finançats per entitats públiques i privades. La seva investigació ha estat reconeguda amb premis de diverses institucions. Ha dirigit una tesi doctoral en el Doctorat en Economia i Organització de Gestió (UIB-UAB-UPNA) i ha participat en diversos grups de treball del Banc Central Europeu. També ha estat vicedegà de la Facultat d'Economia de la UIB.

La Fundació d’Estudis Financers convoca els Premis d’Investigació FEF Antonio Dionis Soler amb la finalitat d’estimular i reconèixer la tasca d’investigació i estudi en l’àmbit dels mercats financers, l’economia, les finances i les institucions i entitats que presten serveis financers.

 

Data de publicació: 08/02/2023