El cos revestit al servei de la crítica narrativa

La tesi doctoral de Javier Morales Núñez aplica la teoria de la moda com a marc teòric per analitzar la saga de ciència-ficció Dune 

La tesi doctoral del periodista Javier Morales Núñez, defensada en la Universitat de les Illes Balears, se serveix de la teoria de la moda com a marc per interpretar una novel·la de ciència-ficció, les seves continuacions literàries i traduccions audiovisuals generades per la indústria creativa cinematogràfica o televisiva. El punt de partida és la producció intel·lectual conreada les darreres quatre dècades per la sociolingüista italiana Patrizia Calefato, exponent de la teoria de la moda i creadora de la categoria de pensament «cos revestit», definida com a territori físic i cultural en el qual té lloc la performance visible i sensible de la identitat exterior. Aquesta línia de raonament prioritza la concepció de l'ésser humà com a animal social embolicat en material cultural. Es convida a entendre i interpretar l'homo sapiens sapiens naturalment present com un ens fisicobiològic cobert de cultura, reconvertit en homo sapiens vestitum, recobert d'una segona naturalesa o pseudonaturalesa, que és relativament i infinitament diversa.

La primera part de la tesi consisteix en l'estudi profund i diacrònic de les obres de Calefato per elaborar el castell teòric de la categoria prevalent els seus punts clau o essencials. Aquesta manera de procedir permet sistematitzar el cos revestit, que actua com a interfície de connexió de múltiples disciplines i palanca per desconstruir i desmuntar els arguments assumits com a veritat tradicional. El resultat esdevé un model analític original, una innovació potencialment transferible al teixit social. Es tracta d'una metodologia que pot ser aplicada a qualsevol aspecte de la vida en societat de l'ésser humà, ja que inclou de manera contingent desenvolupaments alterdisciplinaris, és a dir, aquells que, seguint Paul Bowman (2011), passen del món acadèmic a la realitat social quotidiana. Es parteix del fet que aquest corpus teòric qüestiona, emfatitza, ressalta o complementa els significats de base o habituals, i es proposa de comprovar si és adequat per fer crítica narrativa, amb expectatives noves i transmediàtiques, si s'aplica a productes culturals específics.

En la segona part de la tesi, les teories serveixen com a prisma de lectura i interpretació de les tres primeres novel·les de la saga de Dune, creada per l'escriptor nord-americà de ciència-ficció Frank Herbert entre els anys seixanta i vuitanta del segle passat. També s'analitzen les adaptacions audiovisuals per a cinema i televisió elaborades a partir d’aquestes i signades per David Lynch, John Harrison i Greg Yaitanes. Com a novetat, es concep Dune com a text global compost de diferents manifestacions a través de diversos mitjans. La conseqüència és que la narració veritablement emergeix i viu en la ment del lector, com a subjecte experiencial d'aquesta mescla. Una originalitat d'acostament a l'univers ficcional marcada d'aquesta manera per la transmedialitat.

Tenint en compte que Dune té múltiples capes de significació, s'analitzen les peces de vestimenta presents en llibres, en la pel·lícula i en les sèries de televisió, amb resultats interdisciplinaris que es plasmen en els articles que conformen la tesi, un per a cada concepte clau del castell teòric de la categoria utilitzada. El treball demostra satisfactòriament que les teories de Calefato són aplicables a la crítica narrativa i aconsegueixen ressaltar, d'altra banda, com d’innovadora va ser la proposta d'Herbert en aspectes com la concepció corporal; l'aprofitament de la vestimenta per a la creació d'un món fictici de ciència-ficció; l'ús rupturista d'elements de gènere; la plasmació d'una cultura del revestir ecoètica; els diàlegs amb la cultura identitària juvenil, o la utilització d'un objecte, en aquest cas, una vestimenta, com a personatge literari, entre altres qüestions.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Autor: Javier Morales Núñez
  • Títol: «El cuerpo revestido en Dune (1965-2003)»
  • Directora: Patricia Trapero Llobera
  • Programa de doctorat en Filologia i Filosofia 

Data de l'esdeveniment: 10/11/2021

Data de publicació: 10/11/2021