El coneixement aplicat s'imprimeix en 3D per fer front a la COVID-19

La comunitat universitària de la UIB ha col·laborat amb els hospitals de Mallorca i d'Eivissa des que es decretà l'emergència sanitària per contribuir a reduir el contagi del coronavirus 2019 mitjançant la fabricació d'elements amb tecnologia d'impressió 3D

Aquestes darreres setmanes, durant les quals ha estat necessari respondre de manera ràpida i contundent la primera onada de contagis de la COVID-19, la Universitat de les Illes Balears ha posat al servei dels hospitals de les Illes Balears les impressores 3D que tenia disponibles al campus perquè les poguessin utilitzar per cobrir les necessitats que poguessin tenir. 

La iniciativa va començar amb la col·laboració amb el Centre de Simulació i Unitat de 3D de l’Hospital Universitari Son Espases, coordinat pel doctor Leandro Brogi. El primer element que varen fabricar va ser un complement per a les manetes de les portes que permet obrir-les amb l’avantbraç i sense mans, i, d’aquesta manera, es mantenen netes. La idea, per tant, era reduir les superfícies de contagi dins els hospitals.

Els coordinadors de la iniciativa a la UIB s’han posat en contacte amb altres hospitals de Mallorca. Aquests contactes han fet possible enviar les manetes a l’Hospital Comarcal d’Inca mitjançant la col·laboració del doctor José Reyes Moreno i, a l’Hospital de Manacor, amb la col·laboració del doctor Vicenç Rocamora Durán.

Gràcies a la coordinació amb membres de la Seu de la UIB a Eivissa, també han contactat amb l’Hospital Can Misses perquè, amb la impressora de la seu, hi poguessin replicar el model de manetes que s’ha utilitzat a Mallorca. Aquesta és una de les possibilitats de la tecnologia 3D: permet replicar peces on es necessitin seguint un model digital que hagi estat validat prèviament.

Suports per a pantalles

El segon element que han fabricat ha estat un suport per a pantalles transparents per a l’Hospital Son Llàtzer, mitjançant el contacte amb el Dr. Joan Marí. El disseny l’ha aportat l’hospital i n’han fet la producció en sèrie a les instal·lacions de la UIB.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies a la participació de molts membres de la comunitat universitària, que han posat a treballar les impressores 3D tant al campus de la UIB com a ca seva. El material d’impressió ha estat facilitat pel Vicerectorat d’Innovació i Relacions Institucionals de la UIB.

Agraïments

La llista següent és una relació dels membres de la comunitat universitària que han participat en aquesta iniciativa, com a reconeixement i mostra d’agraïment:

  • Raúl Sánchez Torres, tècnic especialista del Laboratori d’Anàlisis i Tecnologies Físiques dels Serveis Cientificotècnics de la UIB.
  • Cristian Carmona Gómez, professor associat del Departament de Física i membre del grup de Construccions arquitectòniques i enginyeria d'edificació de la UIB.
  • Antoni Martorell Torres, tècnic contractat del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB i membre del grup Sistemes, Robòtica i Visió (SRV) de la UIB.
  • Dr. Víctor Cerdà Martín, catedràtic emèrit del Departament de Química i investigador principal del grup de Química Analítica, Automatització i Medi Ambient de la UIB.
  • Jaume Ribot Melis, graduat d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica per la UIB.
  • Joan Carles Costa Bonet, tècnic de suport informàtic de la Seu d’Eivissa i Formentera.
  • Javier Llorente Downes, contractat predoctoral i membre del grup d’Anàlisis per Injecció en Flux i Anàlisis de Traces (FI-TRACE) de la UIB.
  • Andreu Figuerola Femenias, tècnic superior del Departament de Química i membre del grup de Química Analítica, Automatització i Medi Ambient de la UIB.
  • Dr. Gotzon Basterretxea Oyarzabal, científic titular de l’IMEDEA (UIB-CSIC) i membre del Laboratori d’Oceanografia Costanera (LOCos) de l’IMEDEA.
  • Dr. Alberto Ortiz Rodríguez, professor titular d’universitat del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB i membre del grup de Sistemes, Robòtica i Visió (SRV) de la UIB.
  • Dr. Gabriel Oliver Codina, professor catedràtic d’universitat del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica de la UIB i investigador principal del grup de Sistemes, Robòtica i Visió (SRV) de la UIB.
  • Dr. Manuel Miró Lladó, professor catedràtic del Departament de Química i investigador principal del grup d’Anàlisis per Injecció en Flux i Anàlisis de Traces (FI-TRACE) de la UIB.
  • Dra. Gemma Isabel Turnes Palomino, professora catedràtica del Departament de Química i investigadora principal del grup de Química de Materials de la UIB.
  • Dra. Gemma Tur Ferrer, professora contractada doctora del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació a la Seu d’Eivissa i Formentera, i membre del grup de Tecnologia Educativa de la UIB.
  • Francesca Molinos Homar, professora associada del Departament de Física i coordinadora dels laboratoris Demolab i Demotec.
  • Lola Álvarez Díaz, coordinadora dels laboratoris Demolab i Demotec.
  • Carlos García Calderón, alumne del grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la UIB.
  • Míriam del Rosario Palomar Dorado, alumna del grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la UIB.
  • Fernando Sanz Blanco, alumne del grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la UIB.
  • Marc Pérez Bernús, alumne del grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la UIB.
  • Pau Miralles Fernández, alumne del grau d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica de la UIB.
  • Lluís Aleñar Vega, alumne del grau d’Enginyeria en Telemàtica de la UIB.

La feina ha estat coordinada per la Dra. Yolanda González Cid, professora titular d'Universitat de la UIB, directora de Promoció de la Recerca, membre del grup de recerca Sistemes, Robòtica i Visió (SRV) i del grup eHealth i Telemedicina Multidisciplinària mitjançant Sistemes Intel·ligents Ciberfísics de l’ IdISBa; i pel Dr. Bartomeu Alorda Ladaria, professor titular d’universitat de la UIB, director d’Innovació i Transferència de la UIB, membre del grup Sistemes Electrònics i investigador principal del grup eHealth i Telemedicina Multidisciplinària mitjançant Sistemes Intel·ligents Ciberfísics de l’IdISBa.

Data de l'esdeveniment: 15/05/2020

Data de publicació: 15/05/2020