El canvi climàtic posa en risc els drets humans

Un cicle de seminaris de la Universitat de les Illes Balears tractarà les eines jurídiques per fer front a les conseqüències de la crisi ambiental 

La Universitat de les Illes Balears organitza el cicle de seminaris El Canvi Climàtic i els Drets Humans: Eines legals d'anàlisi i acció social davant la crisi climàtica, que tindrà lloc del 21 d’abril al 26 de maig a Ca n’Oleo, a Palma.

El cicle acostarà als estudiants una reflexió crítica del vincle entre els drets humans i el canvi climàtic. Aquesta formació preveu els aspectes crucials per comprendre per què el canvi climàtic suposa el risc més gran per a la satisfacció dels drets humans i de quins mecanismes jurídics disposam per enfrontar-nos a aquesta tasca difícil. El claustre està compost per acadèmics i juristes de gran prestigi que abordaran aspectes clau com les migracions climàtiques, l’ecofeminisme, la responsabilitat empresarial, els litigis climàtics, la llibertat d'expressió o els moviments socials, entre d’altres.

El cicle s’inicia el divendres, 21 d’abril, amb el primer dels seminaris que l’integren. La sessió, que té el títol «Democràcia ambiental com a caixa d’eines per fer front a la crisi climàtica», la impartiran el doctor Marcos de Armenteras Cabot, professor ajudant doctor al Departament de Dret Públic de la Universitat de les Illes Balears, i el doctor Gastón Medici Colombo, investigador postdoctoral Juan de la Cierva a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

El cicle es completarà amb altres sis seminaris:

  • 28 d’abril: «Drets humans i canvi climàtic. Vincles fonamentals i intervenció dels tribunals», a càrrec del doctor Pau de Vílchez Moragues, professor contractat doctor interí al Departament de Dret Públic, subdirector del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic de la UIB (LINCC-UIB) i president del Comitè d'Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears.
  • 5 de maig: «Desobediència civil i llibertat d’expressió: repressió del moviment per la justícia climàtica», a càrrec del doctor Marcos de Armenteras Cabot.
  • 12 de maig: «Drets humans, empreses i canvi climàtic: el panorama actual», a càrrec del doctor Antoni Pigrau i Solé, catedràtic de Dret Internacional Públic a la Universitat Rovira i Virgili.
  • 19 de maig: «La sostenibilitat insostenible: com el dret ambiental es construeix a partir de la pretensió de cancel·lar la història», a càrrec de Jordi Jaria i Manzano, professor agregat Serra Húnter de Dret Constitucional i Ambiental a la Universitat Rovira i Virgili.
  • 26 de maig: «Canvi climàtic i moviment internacional de persones: refugi, immigració i asil», a càrrec de la doctora Beatriz Felipe Pérez, sòcia cofundadora i investigadora de CICrA Justicia Ambiental, i la doctora Margalida Capellà Roig, professora titular d’universitat al Departament de Dret Públic i directora del Laboratori Interdisciplinari de Drets i Llibertats de les Illes Balears de la UIB.

Totes les sessions tindran lloc a Ca n’Oleo, de les 17 a les 19 hores.

El cicle l’organitzen el Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC-UIB) i el Laboratori Interdisciplinari de Drets i Llibertats de les Illes Balears (LIDIB), amb el suport de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritats (OCDS) per mitjà de la XIX Convocatòria d'ajuts per a accions d'educació per a la transformació social – 2023. Hi col·laboren la Direcció General de Cooperació de la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears i Amnistia Internacional Mallorca.

 

Data de l'esdeveniment: 21/04/2023

Data de publicació: 19/04/2023