El camí cap a l'accessibilitat alimentària en el sector de la restauració

La tesi doctoral de M. Sunilda Muntaner destaca la millora progressiva en l'atenció a clients amb necessitats alimentàries específiques en els establiments de Mallorca 

L'augment de població amb restriccions alimentàries per motius de salut o preceptes religiosos, lligat a l'envelliment de la població i a l'auge d’alguns col·lectius, com ara el dels vegans, fa imprescindible que els establiments s’adaptin progressivament a aquesta demanda i que puguin arribar a oferir menús accessibles adequats a les necessitats específiques de cada client. Aquest camí cap a l'accessibilitat alimentària és fonamental en les destinacions turístiques, com és Mallorca, per evolucionar cap al concepte de turisme universal i així poder oferir productes turístics de més qualitat.  

La tesi doctoral de M. Sunilda Muntaner Gil, defensada a la Universitat de les Illes Balears, s'ha focalitzat en l'àmbit de l'anomenat turisme accessible per a tots des d'una perspectiva alimentària, i s’ha centrat en l'accessibilitat alimentària que tenen els establiments del sector de l'hostaleria, la restauració i el càtering (HORECA) de l'illa de Mallorca quan reben clients amb alguna mena de restricció, intolerància i/o al·lèrgia alimentària. Per això, la recerca ha avaluat l'evolució de l'accessibilitat alimentària abans i després de l'aplicació obligatòria, el 13 de desembre de l'any 2014, del Reglament europeu 1169/2011 d'informació alimentària facilitada al consumidor i la seva incorporació, mitjançant el RD 126/2015, a l'ordenament jurídic espanyol.

Atès que totes les persones en algun moment de les seves vides han necessitat o necessitaran entorns, productes i serveis accessibles a causa d'una discapacitat, malaltia, accident, edat, etc., en aquesta tesi també s'han investigat les principals mancances del sector (formació, recursos econòmics, etc.), per poder establir en un futur unes directrius de suport, i fins i tot per poder arribar a disposar d'una guia d'establiments adaptats de les Illes Balears.

La recerca de M. Sunilda Muntaner conclou que els nivells d'adaptació alimentària en els establiments del sector HORECA de Mallorca han millorat en el període de temps considerat en la seva tesi i, a conseqüència de la implantació de les noves normatives, els establiments han començat a formar regularment els treballadors per poder disposar d'ofertes adaptades. 

No obstant això, queda encara molt camí per recórrer per aconseguir que els establiments siguin totalment accessibles. En general, aquests negocis demanden la intervenció del Govern de les Illes Balears per poder aconseguir que Mallorca sigui una destinació turística accessible. Tant les institucions públiques com les privades, així com el sector HORECA, haurien de comprometre's a millorar l'oferta turística en matèria d'accessibilitat, tenint sempre present que la formació és el pilar fonamental per atendre el client amb necessitats especials.

 Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Accesibilidad alimentaria en el sector de hostelería, restauración y catering de Mallorca
  • Autora: María Sunilda Muntaner Gil
  • Programa de doctorat: Recerca Translacional en Salut Pública i Malalties d'Alta Prevalença
  • Directors: Antoni Aguiló Pons i Pere J. Tauler Riera 

Data de publicació: 21/09/2020