El Grup d'Ecologia de Poblacions de l'IMEDEA (CSIC-UIB) obté el Premi Biodiversitat i Societat de la Generalitat Valenciana

El grup de recerca ha estat distingit per la qualitat i la quantitat de publicacions científiques sobre l’ecologia de poblacions d’espècies de fauna

El Grup d’Ecologia de Poblacions de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha estat guardonat amb el Premi Biodiversitat i Societat per la Generalitat Valenciana. El premi, que es va lliurar el 21 de novembre al Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, té com a objectiu reconèixer públicament les entitats que hagin destacat en els seus programes orientats a la gestió, conservació o difusió de la biodiversitat valenciana. El premi el va recollir el doctor Daniel Oro, investigador de l’IMEDEA (CSIC-UIB).

La Generalitat Valenciana ha premiat el Grup d’Ecologia de Poblacions per la qualitat i quantitat de publicacions científiques referents a l’ecologia de poblacions d’espècies de fauna del País Valencià, particularment d’aus marines i aquàtiques.

El Grup d’Ecologia de Poblacions de  l’IMEDEA (CSIC-UIB), creat l’any 1999, reuneix una dotzena d’investigadors de les àrees de  Biologia, Ciències del Mar, Física i Veterinària. Els projectes fets fins ara s’han centrat en la biologia de poblacions amenaçades en hàbitats mediterranis, amb un èmfasi especial en les relacions de les aus marines com a predadors marins i les pesqueres industrials que operen a la Mediterrània occidental.

La recerca de l’equip investigador se centra en l’estudi de la dinàmica de poblacions en relació amb la variabilitat espaciotemporal dels recursos, les interaccions entre espècies i processos com la densodependència tant en espècies amenaçades com explotades. Per estudiar la demografia i la dinàmica de poblacions, els investigadors utilitzen eines matemàtiques com la modelització per captura-recaptura i la modelització matricials o eines moleculars que permeten una aproximació genètica.

Els estudis més recents del Grup d’Ecologia de Poblacions incorporen l’àrea emergent de la genètica del paisatge (landscape genetics), que permet definir els patrons de dispersió en l’espai, avaluar corredors i identificar l’estructura de poblacions utilitzant dades moleculars i espacials.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Data de publicació: 25/11/2014