El Grup 9 d'universitats, preocupat per les conseqüències de la falta de pressupost i la paràlisi legislativa

L'Assemblea General de Rectors del Grup 9 d'universitats s'ha reunit avui a Palma, presidida pel Rector de la Universitat de les Illes Balears

L'Assemblea General de Rectors del Grup 9 d'universitats (G9) ha analitzat, en la reunió mantinguda avui matí a la Universitat de les Illes Balears (UIB), les conseqüències negatives que, per a la comunitat universitària, té la manca de Govern a Espanya, «tant per la paràlisi que suposa per a l'aprovació d'una nova llei d'Universitats i l'Estatut del Personal Investigador i Docent, com per la falta de Pressupost General de l'Estat, que repercuteix, a través de les comunitats autònomes, en el pressupost de les universitats i en l'oferta pública d'ocupació». Així ho ha manifestat en roda de premsa el president de torn del G9, el Rector de la Universitat de les Illes Balears, el doctor Llorenç Huguet.

En la reunió a Palma, l'assemblea de rectors ha valorat de manera positiva per al sistema d'investigació espanyol la millora retributiva del personal jove investigador, però ha trobat a faltar la responsabilitat i implicació del legislador en l'aplicació d'aquesta mesura, que acaba repercutint en els comptes de cada universitat.

El Rector de la UIB s'ha referit també als problemes que suscita l'aplicació de la Llei de registre horari en les universitats, ja que el personal investigador i docent (PDI) té competències en docència i en investigació. En aquest sentit, el Rector de Saragossa ha recordat que la investigació no és objecte de control horari en el marc de la legislació europea, mentre que sí que ho és la docència. Aquesta diferenciació és a la base de la reivindicació que les universitats espanyoles plantegen al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats mitjançant el grup de treball creat per arribar a un acord.

Visita a institucions europees

En la trobada han informat de la visita que, la setmana que ve, farà la Comissió Sectorial d'Investigació del G9, integrada per responsables d'investigació i transferència de les universitats del grup, a diferents institucions a Brussel·les, per debatre i conèixer de primera mà les polítiques en R+D+i en relació amb les línies dels programes europeus. 

Col·laboració amb la Universitat de Burgos

La reunió de l'Assemblea de Rectors del G9 a Palma ha estat també el marc per signar un conveni de col·laboració amb la Universitat de Burgos per compartir el campus digital de formació en línia de professorat i personal d'administració i serveis. Els Rectors del G9 d'universitats s'han felicitat per aquesta col·laboració en matèria de formació de la Universitat de Burgos, ja que és la primera vegada que una universitat pública aliena al grup col·laborarà en els plans de formació del G9, la qual cosa suposa un reconeixement per als cursos en línia del personal d'administració i serveis, que enguany arriben a la sisena edició.

El president de l'assemblea, el doctor Llorenç Huguet, ha destacat que «aquest acord obri el camí per compartir estratègies amb altres universitats». Per part seva, el Rector de la Universitat de Burgos, el doctor Manuel Pérez Mateos, ha agraït la col·laboració, i ha destacat el compromís de la seva universitat en la formació de qualitat en línia.

En relació amb les activitats conjuntes organitzades pel Grup 9 d'universitats, l'Assemblea de Rectors ha donat el vistiplau a la celebració del Primer Meeting d'Esport del G9, que reforçarà la participació interuniversitària en l'àmbit esportiu, com ja el fan ara altres convocatòries, com la Lliga de Debat.

GRUP 9 D'UNIVERSITATS

El Grup 9 d'universitats (G9) és una associació integrada per les universitats que són úniques universitats públiques en les respectives comunitats autònomes: Universitat de Cantàbria, Universitat de Castella-la Manxa, Universitat d'Extremadura, Universitat de les Illes Balears, Universitat de La Rioja, Universitat d'Oviedo, Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, Universitat Pública de Navarra i Universitat de Saragossa. A l'Assemblea de Palma, hi han assistit els rectors de les nou universitats del grup, a més del Rector de la de Burgos, com a universitat convidada. 

Data de l'esdeveniment: 20/09/2019

Data de publicació: 20/09/2019