El Govern referma la seva aposta pel títol en Justícia de Transició i Memòria Democràtica de la UIB amb una segona edició

El curs començarà el dijous, 14 d’octubre, amb una lliçó inaugural d’Alejandro Baer, de la Universitat de Minnesota, titulada «Auschwitz. Holocaust i memòria democràtica a Espanya» 

La col·laboració entre la Vicepresidència del Govern i la Universitat de les Illes Balears ha permès, un any més, que l’oferta formativa de postgraus de la UIB inclogui el títol propi d’Especialista Universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica per a l’any acadèmic 2021-22. Amb aquest postgrau, les Illes Balears són la primera comunitat autònoma que tindrà una promoció de persones formades com a especialistes universitaris en memòria democràtica.

Han presentat aquesta segona edició el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i els directors d’aquest títol propi de la UIB, Margalida Capellà i David Ginard. A l’acte, també hi han assistit el director general de Memòria Democràtica, Marc Herrera, i la directora del programa UIBTalent de la Fundació Universitat Empresa de les Illes Balears, Margalida Furió. El curs començarà el dijous, 14 d’octubre, amb una lliçó inaugural d’Alejandro Baer, de la Universitat de Minnesota, titulada «Auschwitz. Holocaust i memòria democràtica a Espanya».
 
Dades de la primera edició

33 estudiants (18 dones i 15 homes) d’una edat mitjana de 38 anys (la persona més jove en tenia 22 i la més gran, 66) assistiren a la primera edició del curs. La majoria procedien dels graus d’Història (18) i Dret (5). En la primera edició, 21 estudiants seguiren el curs en la modalitat en línia i 12, en la modalitat presencial.

Dels resultats de les enquestes de satisfacció dels alumnes, en destaquen dues dades. Una és la valoració global d’aquesta formació, que fou de 4,5 sobre una puntació màxima de 5, i, l’altra és que el 100% dels alumnes asseguren que recomanarien el curs.

Continguts d’aquesta segona edició

Aquest títol propi d’especialista universitari, dirigit per la doctora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la UIB, Margalida Capellà, i el professor titular d’Història Contemporània de la UIB, David Ginard, parteix de la posició defensada per les Nacions Unides en l’àmbit internacional que no hi pot haver pau sense justícia, en el cas de les societats que pateixen o han patit conflictes armats o bé que transiten d’un règim autoritari a una democràcia en algun moment.

Amb una perspectiva interdisciplinària —dret, història, ciències polítiques, filosofia, arqueologia i antropologia, principalment—, el curs treballa com s’han de tractar els règims autoritaris, els conflictes armats i les situacions d’abusos del passat des d’una perspectiva de drets humans, així com des dels estàndards internacionals de la justícia de transició. També vol abordar quines són les causes dels règims autoritaris i de règims històrics que han deixat un llegat d’injustícia —colonialisme, esclavatge, imperialismes—; ajudar a entendre com es construeixen i es perpetuen legalment i socialment les dictadures; comprendre que la justícia de transició és una condició bàsica de l’estat de dret perquè no s’ignori el passat ni especialment els abusos que es varen cometre; i conèixer quina és la pràctica internacional i estatal en matèria de justícia transicional i de polítiques públiques de memòria democràtica per extreure’n bones pràctiques que puguin ser aplicades en àrees com patrimoni, exhumació de fosses, dret a la veritat i justícia penal.
 
El curs d’especialista universitari en Polítiques i Recerca en Justícia de Transició i Memòria Democràtica, de 36 crèdits i 150 hores presencials, s’adreça a graduats en Història, Dret, Ciències Polítiques; graduats i especialitzats en Antropologia, Ciències Socials i Forenses; graduats en Periodisme i Ciències de la Comunicació, públic general i treballadors públics. Comença a impartir-se el 14 d’octubre i acabarà el 30 d’abril de 2022.
 
Els estudis estan dissenyats a partir de mòduls formatius dedicats a «El llegat fosc del segle XX: Claus del passat per entendre els conflictes del present»; «Patrimoni, memòria i drets humans»; «Investigació i exhumació de fosses comunes»; «Justícia transicional, drets humans i memòria democràtica: marc jurídic i històric», i «Polítiques de reconciliació i reparació en contextos de transició». A més, enguany s’hi ha afegit un sisè mòdul, dedicat a Memòria Democràtica de les Illes Balears. Són seminaris que abans estaven situats de manera transversal, però que finalment s’han concentrat en un mòdul propi per donar més entitat a la proposta.
 
També està previst fer sis sortides de camp a diferents llocs de memòria de Palma, Calvià, a les Coves Blanques —antic camp de presoners a cala Sant Vicenç—, una ruta pel desembarcament de Bayo, Porreres, així com la visita a un refugi antiaeri, a càrrec d’especialistes.
 
Entre els professors hi ha experts destacats de l’àmbit del dret, la història, la genètica i la sociologia, entre d’altres. Més enllà de continguts relacionats amb les Illes Balears i Espanya, el curs també oferirà una mirada a la realitat de Sud-Àfrica, Europa de l’Est, Colòmbia i altres països de l’Amèrica Llatina.
 
El curs ofereix vuit itineraris per als estudiants: des del curs complet de 36 crèdits, que dona accés al títol propi de la UIB, fins a la possibilitat de fer cursos d’actualització universitària, de 6 crèdits, centrats en els mòduls formatius, que es poden cursar individualment. 

Documents relacionats

Data de publicació: 05/10/2021