La iniciativa permetrà posar a disposició d’agents públics i privats tecnologies capdavanteres
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, acompanyat pel director general de Modernització i Administració Digital, Ramon Roca, i la vicerectora d'Innovació i Transformació Digital de la Universitat de les Illes Balears, la doctora Loren Carrasco, han visitat avui el nou Laboratori IOT-5G de les Illes Balears, que permetrà posar a disposició d’agents públics i també privats tecnologies capdavanteres com l’internet de les coses (IOT), la 5G, l’anàlisi de dades i les rèpliques digitals.
Ubicat devora les instal·lacions de l’Entitat Pública Empresarial de Telecomunicacions i Innovació de les Illes Balears (IBETEC), al ParcBit, aquest laboratori avançat tecnològic i de recerca permetrà compartir les capacitats del futur Centre Tecnològic de Supercomputació i Intel·ligència Artificial de les Illes Balears. Així, la col·laboració entre institucions facilitarà l’accés a les possibilitats tècniques esmentades a altres projectes actuals que es basen en l’ús de la intel·ligència artificial, com ara Smart Island Mallorca, «Destins turístics intel·ligents» d’Eivissa i els projectes futurs RETECH de rèpliques digitals.
La coordinació en aquesta matèria entre el Govern, a través de l’IBETEC, i la UIB ha possibilitat en els darrers anys la creació i desplegament de la xarxa Lorawan/IOT de les Illes Balears i l’elaboració de l’Estratègia Balear d’Intel·ligència Artificial, amb la qual les Illes Balears aspiren a potenciar un sector econòmic amb gran capacitat de creixement, entre d’altres objectius. El laboratori estarà coordinat per Silvia Tomás per part d'IBETEC, i el doctor Bartomeu Alorda, del departament d'Enginyeria Industrial i Construcció, per part de la UIB.
El terme IoT fa referència als sistemes de dispositius físics que reben i transfereixen dades a través de les xarxes sense fils. El Laboratori IOT-5G de les Illes Balears, ja en marxa, disposa d’espai d’oficines, sales de formació i instrumental tècnic i científic que, en un futur proper, es complementarà amb una estació privada 5G amb capacitat interior i exterior, la qual cosa facilitarà que els equips de recerca i les empreses puguin innovar de manera creativa en l’àmbit IOT-5G.
Amb una inversió de 100.000 euros anuals, aquesta infraestructura contribuirà a la gestió i integració de projectes i casos d’ús mitjançant l’impuls de la realització de treballs final de grau i treballs final de màster, i la col·laboració amb centres de formació professional.
També estarà orientat al disseny i implementació de la connexió de la xarxa IOT-5G amb clústers de dades que ho sol·licitin, sempre que els gestors tinguin dret d’accés a les dades recollides. Igualment, organitzaran i gestionaran activitats adaptades a la formació en tecnologies 5G i aprofundiran, per tant, en la capacitació per fer experiments de verificació d’equips electrònics IOT-5G a les instal·lacions d’IBETEC que puguin integrar-se dins aquesta xarxa.
Data de publicació: 03/04/2023