El G9 aposta per liderar part del canvi digital a la societat des de les universitats públiques

La Comissió Sectorial de Transformació Digital, de nova creació, es reuneix al campus de la Universitat de les Illes Balears 

Palma, 24 de gener de 2020 

La recentment creada Comissió Sectorial de Transformació Digital del Grup 9 d'Universitats (G9) s'ha reunit, per primera vegada, per abordar noves accions i activitats en l'àmbit digital que beneficiïn la comunitat universitària de les nou universitats (alumnat, professorat i personal d'administració i serveis). Els membres de la Sectorial han mostrat, així mateix, l’aposta i el compromís per liderar part del canvi digital a la societat des de les universitats públiques que integren el G9.

La Comissió Sectorial s'ha reunit aquest dijous i divendres a Palma, presidida pel Rector de la Universitat dels Illes Balears, Llorenç Huguet. En paraules del president de la Comissió Sectorial, d'acord amb els documents de la CRUE Universitats Espanyoles, «la transformació digital està generant una onada tecnològica que és disruptiva i que fa que la manera tradicional d'abordar una bona part de la feina i les missions i funcions de la Universitat hagi de reformular-se per escometre'ls d'una manera nova i radicalment diferent». 

Com a Grup 9 d'Universitats (G9), els membres de la Sectorial consideren que «la transformació digital, com a conjunt de tecnologies i competències digitals, ha d'ajudar la Universitat per satisfer, d'una banda, les exigències de l'administració i gestió acadèmica i, per una altra, i més important, satisfer les demandes emergents d'alumnat i de professorat per donar el millor servei de formació superior i recerca, així com propiciar la innovació i la seva transferència a la societat».

Per tant, la Comissió Sectorial afirma que «és important que les universitats reconeguem els beneficis de les noves tecnologies i siguem capaces de gestionar i també liderar el canvi digital». El G9 d'Universitats manifesta que està disposat a incorporar aquest paradigma digital nou i a assumir part del lideratge social en el seu ús generalitzat.

Entre les accions i activitats pròximes, el G9 ampliarà la seva oferta d'assignatures en línia; millorarà els processos relatius a l'Administració electrònica de manera col·laborativa, i propiciarà trobades i jornades amb els membres dels equips de campus digital de les universitats del Grup, així com l'organització de xerrades divulgatives sobre transformació digital amb presència d'experts. A més, començarà contactes amb els proveïdors de llicències digitals per obtenir preus més competitius com a col·lectiu.

El Grup 9 d'Universitats (G9) és una associació formada per les universitats públiques que són úniques en les respectives comunitats autònomes: Universitat de Cantàbria, Universitat de Castella-la Manxa, Universitat d'Extremadura, Universitat de les Illes Balears, Universitat de la Rioja, Universitat d'Oviedo, Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea, Universitat Pública de Navarra i Universitat de Saragossa. 

Les universitats del G9 compten amb 170.000 estudiants, 19.340 membres de personal docent i investigador, i 8.160 membres de personal d'administració i serveis. 

Data de publicació: 24/01/2020